1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Så ska den nya stadsdelen växa fram

Karlskrona ska få en helt ny stadsdel. Om bara ett par år kommer de första byggnaderna att stå klara på Pottholmen. Nu börjar ett omfattande projektarbete.
Karlskrona • Publicerad 7 maj 2014
Foto: 
Den nya stadsdelen ska bli Karlskronas grönaste och bebyggelsen ska möta vattnet.
Den nya stadsdelen ska bli Karlskronas grönaste och bebyggelsen ska möta vattnet.Foto: 
En helt ny stadsdel kommer att växa fram på Pottholmen. På en yta av 6 500 kvadratmeter ska bostäder samt kontors? och handelsytor byggas. Vägen mellan Borgmästarekajen och Brandstationen försvinner och ersätts med ett promenadstråk
En helt ny stadsdel kommer att växa fram på Pottholmen. På en yta av 6 500 kvadratmeter ska bostäder samt kontors? och handelsytor byggas. Vägen mellan Borgmästarekajen och Brandstationen försvinner och ersätts med ett promenadstråkFoto: 

Det är mycket som måste undersökas och godkännas innan Pottholmen kan bebyggas. Men när kommunstyrelsen sammanträdde under gårdagen, fattades ett enigt beslut om att avsätta 2,75 miljoner kronor för en så kallad projektbeskrivning.

Och trots att Pottholmen har varit ett diskussionsämne under nästan 20 år, är det först nu som det riktigt förberedande arbetet börjar.

Enligt kommunstyrelsen ska Pottholmen bli kommunens grönaste stadsdel. Den ska bebyggas på ett miljösmart sätt, samtidigt som allt ska göras så kostnadseffektivt som möjligt, för att hyrorna ska kunna hållas på en rimlig nivå.

En helt ny stadsdel på Pottholmen innebär stora förändringar i området. I den första etappen är det meningen att 440 lägenheter samt ett antal kontor och affärslokaler ska byggas på ett 65 000 kvadratmeter, väster om infartsleden.

– Det är fantastiskt att vara med om att bygga en helt ny stadsdel och naturligtvis ska vi ha en djup medborgardialog, säger kommunstyrelsens ordförande Camilla Brunsberg (M).

Från och med den 17 maj kommer därför kommuninvånarna att få säga sitt i olika samrådsmöten.

Att bygga ett nytt kommunhus i området är i nuläget inte aktuellt, och ströks därför från projektbeskrivningen.

– Vi vill i stället satsa på ett nytt kulturhus, säger Camilla Brunsberg.

Även oppositionen ser projekt Pottholmen som något positivt, men de hade ett yrkande angående ett nytt kommunhus.

– Vi ville att det skulle strykas från listan i dag. Om vi inte hade sagt något så hade en förstudie påbörjats, säger oppositionsråd Patrik Hansson (S).

Caroline Lindheimer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.