1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Så kan din dator hjälpa Coronaforskningen

Karlskronaföretaget Istudios Visuals väljer nu att göra allt arbete hemifrån och uppmanar andra att följa deras exempel. Den stora beräkningskapaciteten deras arbetsstationer på kontoret har används nu istället till att hjälpa forskningen med att hitta Coronavirusets botemedel. Det är något som alla med en vanlig gamingdator kan göra – utan att förlora någonting på det.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Karlskrona • Publicerad 17 mars 2020
Istudios lånar ut beräkningskapacitet. På så sätt är de med i kampen mot corona. Något alla med en bra dator kan delta i.
Istudios lånar ut beräkningskapacitet. På så sätt är de med i kampen mot corona. Något alla med en bra dator kan delta i.Foto: Marcus Palmgren

Normalt arbetar Istudios Visuals bland annat med specialeffekter till filmer. I dessa coronatider står deras kontor tomt och i stället arbetar all personal hemifrån. Då deras arbetsdatorer på kontoret står oanvända upplåter de sin beräkningskapacitet till folding@home.

– Det innebär att när vi inte använder datorerna så lånar vi ut beräkningskapacitet till Folding at home, berättar Anton Johansson som är producent.

– Idag kräver all forskning mycket beräkningskapacitet och det känns självklart att hjälpa till, förklarar han.

Via Folding at home delar man med sig av datorkapacitet som tidigare använts i kampen mot bland annat cancer och Parkinson. Nu är målet att beräkna hur ett visst protein ska minska smittspridningen.

– Det här påverkar alla och vi vill så klart dra vårt strå till stacken.

Så här fungerar delandet:

Precis som personal och provutrustning är datakapacitet en bristvara. För lite datakapacitet kan fördröja utvecklingen av medel som bromsar smittspridningen och alla med en mer avancerad dator kan hjälpa till. Har man en gamingdator kan man gå in på hemsidan nedan och dela datorkapacitet då man inte använder den. Den gör då nytta för forskarna, som får ytterligare beräkningskapacitet. Man bör bara dela beräkningskapacitet om man har en dator med relativt hög prestanda och bra fläktar, eftersom datorn får arbeta hårt.

Vill du också dela datorkapacitet när det passar dig? Gå in på Folding@home!

Anders G BergquistSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.