1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

S ville använda överläkaren i sin valrörelse

Socialdemokraterna beordrade landstingets tjänstemän att delta i valrörelsen. Men ortopedöverläkaren Håkan Friberg vägrade. - Jag kan få sparken för detta, men jag håller moralen högt, säger han.
Karlskrona • Publicerad 16 september 2006

Ortopedöverläkaren Håkan Friberg satt i fredags på sitt arbetsrum på sjukhuset i Karlskrona och skrev en ekonomisk rapport. Han avbröts av telefonen.

Tjänstemannen i andra luren uppmanade honom att snarast gå ut i massmedia och presentera hur köerna till ortopeden ska kortas. De raka direktiven kom från socialdemokraterna - mitt under brinnande valrörelse.

"Det är omoraliskt" Håkan Friberg blev arg och vägrade följa socialdemokraternas vilja.

- Detta är omoraliskt och ett exempel på dåligt omdöme från politikerna. De ska inte be tjänstemän att delta i valrörelsen. Det är ju löjligt. Varför ska jag presentera en skön bild åt politikerna innan valet, säger han.

Den som ringde honom var sjukhusdirektören Gilda Johansson.

Hon hade i sin tur fått direktiv av sin chef, landstingsdirektören Jan Larsson, att ortopedens satsningar på att minska köerna till mottagningen och operation offentligt skulle redogöras.

I själva verket kom direktiven från s-landstingsrådet Marie Sällström, som pratat med Jan Larsson.

- De ville ha ut ett pressmeddelande. Min chef var tydlig med att vi skulle informera allmänheten att vi ska göra allt vi kan för att klara vårdgarantin, säger Gilda Johansson, sjukhusdirektör.

Samtal från patienter När BLT får tag i Marie Sällström säger hon sig ha fått flera samtal från patienter som väntar i kön till ortopedens mottagning och operation. Därför tyckte hon att information skulle gå ut om väntetiderna.

- Jag kommer inte ihåg vilket datum jag pratade med Jan Larsson om detta. Inte heller vilken månad. Men det var efter semestern någon gång, säger hon.

Varför använder ni tjänstemän i valrörelsen?

- Nej, det gör vi inte. Jag tar mitt ansvar som hälso- och sjukvårdslandstingsråd. Det är tråkigt om någon tagit illa vid sig. Jag vill inte tvinga dem till något. De hade inte behövt gå ut denna veckan.

Märkligt intresse När Håkan Friberg vägrade att medverka bestämdes att ett pressmeddelande skulle skickas från informationsavdelningen till media. Nu skulle det bli krafttag för att minska köerna.

Håkan Friberg tycker det är märkligt att politikerna endast visar intresse några dagar innan valet om vad som händer på ortopeden.

- Jag kan få sparken som verksamhetschef för att jag pratar om detta. Men jag håller moralen högt, säger han.

BLT har talat med landstingsdirektören Jan Larsson som inte känner sig utnyttjad av socialdemokraterna.

- Nej, vi har en skyldighet att informera om väntetiderna.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.