1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

S vill skapa Östersjömyndighet

S vill skapa att en internationell Östersjömyndighet med huvudsäte i Karlskrona. Nu har man postat förslaget till utrikesminister Carl Bildt (M).
Karlskrona • Publicerad 21 maj 2014
Brevet. Patrik Hansson och Magnus Manhammar vill att en ny Östersjömyndighet bildas och man ser Karlskrona som perfekt plats för den.
Brevet. Patrik Hansson och Magnus Manhammar vill att en ny Östersjömyndighet bildas och man ser Karlskrona som perfekt plats för den.Foto: Staffan Lindbom

Östersjön mår inte bra och det enda som kan rädda havet är kraftiga åtgärder där alla länder runt det är delaktiga. Ett stort steg på vägen tar man genom att skapa en internationell Östersjömyndighet, menar Socialdemokraterna i Karlskrona.

Tanken är att alla länder kring Östersjön ska vara med och finansiera den nya myndigheten. Alla ska också vara representerade i styrelsen.

– Man ska samverka för att få till bättre lagstiftning, men också för att se till att de lagar man stiftar efterlevs, säger Magnus Manhammar (S), som står på femte plats på S riksdagslista i Blekinge.

S har nu skickat ett brev med förslaget till utrikesminister Carl Bildt (M).

– Förhoppningsvis får vi respons. Det är klart att vi förväntar oss någon form av tumme upp eller tumme ner, säger oppositionsrådet Patrik Hansson (S), som också skrivit under brevet.

Det finns många forum i dag. Varför är just en Östersjömyndighet den bästa lösningen?

– Miljöorganisationer och forskare kräver krafttag från politiken för det är lagstiftning som behövs. Då är det inte enbart svensk lagstiftning. Det är lagstifning i alla Östersjöländerna. Då är det här den smartaste lösningen, menar Magnus Manhammar.

I brevet skriver man även att myndigheten bör ha befogenhet att utfärda förordningar för alla länderna och ha som uppgift att sprida kunskap om lösningar för Östersjöproblemen till människor.

Tobias Fabbeke
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.