Rökeriet som går mot strömmen

Brömsebro Artikeln publicerades
Carina och Bosse Blomlöf i den tillbyggda delen som inrymmer ett nytt kök och Blomlöfs fisk-café med plats för 56 gäster.
Foto:Marcus Palmgren
Carina och Bosse Blomlöf i den tillbyggda delen som inrymmer ett nytt kök och Blomlöfs fisk-café med plats för 56 gäster.

När andra fiskerökerier går i konkurs och tvingas lägga ner, går familjeföretaget Blomlöfs Rökeri mot strömmen och expanderar. I går hade de premiär för sitt nya fisk-café.

Dagen efter beskedet att Hörviks Rökeri utanför Sölvesborg läggs ner, går i stället Blomlöfs Rökeri i Brömsebro vidare in i en ny epok. I går slog de upp portarna till ett nytt kök och kafé.

– Vi ser absolut ljust på framtiden, det här skapar nya möjligheter, säger Bosse Blomlöf som driver rökeriet.

Redan för 13 år sedan köpte de upp 3 500 kvadratmeter mark i anslutning till verksamheten.

  – Då var tanken att bygga ut rökeriet. Att bygga till ett kafé är en tanke som mer och mer har mognat. Min fru Carina, som ansvarar för butiken och kaféet, har så mycket idéer, berättar han och tillägger:

  – Vi har tagit bort en del träd så vi är mer synliga från vägen nu. Och det finns inget sådant här på vägen mellan Kalmar och Karlskrona, så vi får se till att utnyttja det.

  Rökeriet har varit en familjeangelägenhet i snart 90 år. Bosses farfar Gunnar lade grunden redan 1930 med en rökugn, som faktiskt ännu är i bruk. Bosse och hans far Jarl tog över rökeriet 1981, men vem som blir den fjärde generationen vet han inte.

  – Nej det får framtiden utvisa. Jag vet i alla fall att jag inte ska hålla på så länge som pappa, han blir 84 i år, säger han och skrattar.

  Premiärdagen blev en succé – Carina Blomlöf uppskattar att de tagit emot omkring 300 gäster i kaféet.

  I dag jobbar mellan 20 och 30 personer på rökeriet, beroende på säsong. Men om satsningen kommer resultera i fler arbetstillfällen vågar han inte säga.

  – Nej, det är för tidigt att säga än, vi får se hur det går. Men en sak är säker – vi hade aldrig vågat satsa så här utan vår duktiga personal. Det är tack vare dem det fungerar.

  Rökeribranschen ser ut att vara i kris, men ni går mot strömmen?

  – Ja, det kan man säga. Men vi jobbar mot både grossist, detaljist och slutkund, så vi säkrar upp mycket därigenom. Att Hörviks lägger ner var väntat men tråkigt, likaså för Nordqvists. Det är 46 plus 12 som får gå, det är för mycket för de små samhällena.