1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Rödebyborna kräver besked om apoteket

Apoteket i Rödeby har varit stängt i över två år.
Nu vill Rödebyborna veta om det någonsin kommer att öppna igen.
- Vi vill ha korten på bordet, kräver Lennart Hansson (c) i kommunfullmäktige.
Karlskrona • Publicerad 17 april 2003

För över två år sedan bommades apoteket i Rödeby igen. Personalbrist, hette det då. I dag har nya apotekare utbildats och i slutet av januari sa Peter Swélen, utbildningsledare från apoteket i Växjö, till BLT att det inte längre rådde någon brist på personal i Blekinge. Men apoteket i Rödeby fortsatte att vara nersläckt och försett med galler.

Nu börjar Rödebyborna bli irriterade.

- Om det inte är någon personalbrist, varför händer det då inget? undrar Lennart Hansson (c), skötare och ersättare i kommunfullmäktige.

10 000 berörs

Han berättar att det är ungefär 10 000 människor i och runt omkring Rödeby som berörs av att det inte finns något apotek i närheten. Vill man hämta ut mediciner mot recept får man bege sig till Lyckeby. Det blir många extra mil.

- Folk på min gata har gått fram till mig och undrat om det blir något apotek i framtiden, säger Lennart Hansson.

Chefen för apoteken i östra Blekinge, Kristina Nilsson, förklarar att det inte bara går att glatt låsa upp och hänga fram öppetskylten. Nej, apoteket i Rödeby måste byggas om. Lokalerna är gamla och små.

Men någon aktivitet som skulle tyda på att apoteket byggs om syns inte.

- Apoteket hyr av landstinget. När en ombyggnad sker ska nya hyror förhandlas fram. Och där är landstingets och apotekets hyresförhandlare inte överens ännu, förklarar Kristina Nilsson.

Ovisst när det öppnar

Vad som har gått snett i förhandlingarna vet hon inte. Hon lovar dock att apoteket i Rödeby ska öppna, men hon kan inte ge besked om när.

- Vi var kanske lite väl optimistiska i höstas när vi hade fått ny personal. Nu vet jag att det kan ta upp till ett halvår till innan ombyggnaden är klar, säger hon.

Vad beträffar det lika nersläckta apoteket i Nättraby meddelar Kristina Nilsson att besked om det ska öppnas eller inte ges i slutet av maj.

Arvid Jurjaks
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.