1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Rödeby är ett samhälle i chock

Rödeby är ett samhälle i förlamande chock. Folk möts och stannar upp. De pratar lågmält en stund, skakar på huvudet och går vidare.
Karlskrona • Publicerad 8 oktober 2007

Skottdramat i den lilla byn strax norr om Rödeby har försatt samhället i chock. En 15-årig pojke är död och en 16-åring vårdas för allvarliga skador. En pappa misstänks för mord och mordförsök. Det är en overklig situation som skapar frågor, men inga svar.

Rödebybor möts och stannar upp. De pratar lågmält en stund, skakar på huvudet och går vidare.

Så nära det overkliga Dennis Kronmar och Per-Olof Olausson träffas utanför Rödeby Allivs. De är chockade, tragiken är plötsligt så nära:

- Att sånt här händer vet man. Men nu är det så nära, inpå farstubron, säger Dennis Kronmar som bor bara någon kilometer från platsen för skottdramat.

På samma parkering står en polisbil. Jessica Ohlin och Peter Stridmark står där i flera timmar. Helt enkelt för att finnas till hands för chockade Rödebybor som ville ställa frågor.

Kyrkan var öppen Tvärs över gatan är dörrarna till både kyrkan och skolan öppna. Små grupper av unga vandrar sakta fram och tillbaka mellan dörrarna. Många gråter och håller sina vänner nära intill.

Rödebyskolans flagga vajar på halv stång. Kommunens krisgrupp är på plats. Elever kommer och pratar med stödpersonalen. Sedan samlas de utanför skolan åter igen i små grupper.

Både ung och gammal kom Kyrkoherden Pamela Garpefors och flera frivilliga tar emot små grupper av unga. De kommer in och tänder ett ljus, sitter en stund på kuddar som lagts fram. Det finns bullar och chokladdryck för dem som vill.

- Kyrkan är en naturlig plats en sådan här dag. Både unga och äldre har kommit och gått hela dagen, säger Pamela Garpefors.

Livet i Rödeby går vidare. Men det blir aldrig sig likt igen.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.