1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Roddtävling ska väcka elevers glöd

Den årliga tävling som utkämpas på engelska Themsen varje år har inspirerat Christian Fridh.
Nu vill musikläraren göra en roddtävling mellan gymnasieskolorna till tradition.
Karlskrona • Publicerad 20 mars 2013
Engelsk tradition till Karlskrona. Musikläraren Christian Fridh besökte den berömda roddtävlingen Oxford?Cambridge i England. Nu vill han ta seden till Karlskrona och låta gymnasieeleverna tävla mot varandra i ett liknande race.
Engelsk tradition till Karlskrona. Musikläraren Christian Fridh besökte den berömda roddtävlingen Oxford?Cambridge i England. Nu vill han ta seden till Karlskrona och låta gymnasieeleverna tävla mot varandra i ett liknande race.Foto: Corina Nilsson

Karlskrona är en världsarvsstad vid vattnet. Vad passar då bättre än en rafflande roddkamp i marinens gamla valbåtar?

Den frågan ställde sig musikläraren Christian Fridh efter att ha varit på besök i Cambridge, England. Där såg han, varje morgon, hur studenterna övade rodd på floden Cam. Allt för att träna inför den kommande bataljen mot Oxfords universitet. Roddtävlingen mellan universiteten har en oerhörd status och bevittnas av miljoner tv–tittare varje år.

Engagemanget och ståhejet kring tävlingen gav Christian blodad tand. Väl tillbaka i lektions­salarna på Törnströmska gymnasiet föddes idén att låta de fyra kommunala gymnasieskolorna mötas i en egen roddtävling, så kallad Gymnasieregattan.

– En sån här aktivitet skapar en otrolig sammanhållning mellan eleverna. Man samlas kring eventet, peppar varandra och hejar på sitt eget lag, säger Christian.

Efter att ha pratat med rektorerna på de fyra skolorna fick musikläraren klartecken att genomföra sin idé. Om allt går som det ska startar loppet onsdagen den 5:e juni vid Borgmästarekajen.

Två båtar med elva platser ska lånas av marinen. För att se sina egna representanter i en av finalbåtarna måste skolorna först vinna deltävlingarna, där alla möter alla.

– De fyra skolorna gör först upp om finalplatserna. Racet blir nog omkring 600 meter långt och den skola som först tar sig ut från kajen, runt en boj och tillbaka blir årets vinnare, berättar Christian.

För att höja prestigen i tävlingen ytterligare får den snabbaste skolan sitt namn ingraverat i mässing på en vinnartavla gjord av trä.

Christian hoppas att roddracet kan väcka samma kämparglöd i Karlskrona som i de engelska collegen.

– I Cambridge har de olika collegen sina egna färger och det har egentligen gymnasieskolorna i Karlskrona också. Det är dags att spela mer på sammanhållningen.

Loppet innefattar fler än bara de elva representanter som ror. Säkerheten ska skötas av sjöfartsprogrammet och så behöver alla skolor en hejaklack, såklart.

– Jag tror det kan bli riktigt kul och eleverna är redan riktigt taggade. På Ehrensvärdska måste vi göra uttagningstester för att det är så många som anmält sig, säger Christian Fridh.

Oxford–Cambridge–rodden

Sedan 1829 har de två universiteten Oxford och Cambridge slagits om titeln snabbaste roddare. Varje år hålls en omfattande tävling på Themsen, där representanter från de olika universitetens college ska paddla en långsmal båt 6 800 kilometer. Loppet sänds på tv och tusentals åskådare finns på plats.

Hittills leder Cambridge med 81 vinster av 158 tävlingar. Nästa kamp avgörs den 31 Mars 2013.

Källa: nationalencyklopedin samt www.theboatrace.org

Johanna Bladh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.