1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Rektor backar om sd-manifestation

Rektor Marina Eriksson i Karlskrona beklagar att hon gjort ”en personlig koppling” till Sverigedemokraterna när hon som ansvarig för presskontakter informerade om fem högstadieskolors planerade manifestation till minne av Förintelsen.
Karlskrona • Publicerad 6 januari 2007

Rektor Marina Eriksson i Karlskrona beklagar att hon gjort ”en personlig koppling” till Sverigedemokraterna när hon som ansvarig för presskontakter informerade om fem högstadieskolors planerade manifestation till minne av Förintelsen.

Genom ett pressutskick på torsdagen orsakade Eriksson, rektor på Sunnadalsskolan, rabalder när hon skrev att skoleleverna samtidigt skulle manifestera mot Sverigedemokraterna (SD). Partiet har efter valet i höstas en vågmästarroll och är Karlskronas tredje största parti.

Kopplingen ifrågasätts i Blekinge Läns Tidning av kommunalrådet för skolfrågor Kent Lewén (fp) som anser att man inte kan demonstrera mot en del av väljarkåren. Även Marina Erikssons rektorskollega på Wämöskolan, Gunilla Ekelöf, är kritisk.

-Jag kan inte tänka mig att demonstrera mot demokratiska beslut, säger hon och tillägger att en demonstration mot SD inte diskuterats bland rektorerna.

Redan på fredagsförmiddagen, när TT fick tag i Marina Eriksson, backade hon.

-Det är en manifestation mot våld och främlingsfientlighet och för allas lika värde. Det är inte en manifestation där vi vänder oss emot Sverigedemokraternas politik, sade hon.

Senare kom också ett skriftligt uttalande, där hon beklagar att hon ”olyckligtvis gjort en personlig koppling mellan manifestationen och Sverigedemokraterna”.

Eriksson tillägger att hon som rektor på en skola med elever från 45 nationer är starkt engagerad i frågan om alla människors lika värde. Till BLT säger hon att hon inte ser så stor skillnad mellan SD och nazismen, och i pressmeddelandet från i torsdags betecknar hon SD:s framgångar i kommunen som ”skrämmande”.

Manifestationer med fackeltåg mot Förintelsen har hållits flera år tidigare i januari i Karlskrona med frivilligt deltagande av högstadieelever. I år arrangerar skolorna också en temadag och säljer knappmärken med en symbol för allas lika värde.

Marina Eriksson bedömer att SD:s position på skolorna i Karlskrona är ungefär densamma som i kommunen i övrigt. Där fick partiet i höstas knappt tio procent av rösterna.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.