1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nuhi Isufi var övertygad om att hans svåra handikapp skulle räknas som "humanitära skäl" för att få stanna i Sverige.
Men när humaniteten krockar med regelverket blir det reglerna som vinner.
Nuhi Isufi fick avslag på sin asylansökan på grund av att han först sökt asyl i Tyskland.
Karlskrona • Publicerad 27 november 2003

Efter tio månaders utredning i Sverige ska Nuhi Isufi avvisas. Hans kroniska sjukdom, Arthogryphosis Multiplex, och svåra handikapp räknas inte över huvudet taget.

Reglerna är sådana att har man sökt asyl i ett annat europeiskt land först, då träder Dublinkonventionen in. Den innebär att man inte ens behöver pröva den asylsökandes humanitära skäl i Sverige.

Finns ingen behandling

- Det hjälper inte ens att Nuhi Isufi har ett utlåtande från hälsoministeriet i sitt hemland Kosovo där chefsläkaren intygar att det inte finns någon behandling för hans sjukdom i Kosovo, säger Cecilia Mattsson som är personlig vän och det enda stöd Nuhi Isufi har i Sverige.

Om en och en halv vecka ska 28-årige Nuhi Isufi avvisas och han skickas tillbaka till Tyskland där han först sökte asyl men avvisades.

På de tio månader Nuhi Isufi har bott i Migrationsverkets förläggning i Karlskrona har han bara fått akut sjukvård. Hans läkare på vårdcentralen har bett honom att återkomma så fort han får ett uppehållstillstånd.

Nuhi Isufi behöver flera operationer i både höfter och händer för att kunna klara sitt eget liv.

- Jag får recept på smärtstillande, men min kropp förtvinar mer och mer. Jag kan bara gå korta sträckor nu och jag kan varken äta själv eller klä mig längre, säger Nuhi Isufi.

Om drygt en och en halv vecka skickas Nuhi Isufi tillbaka.

- Det finns inget liv för mig i Kosovo. Som handikappad är man inget värd och det finns ingen behandling att få för den ovanliga sjukdom jag har, säger Nuhi Isufi.

Ett liv på gatan

Han är rädd. Han vet att hans framtid i Kosovo blir ett liv präglat av ständiga smärtor och det finns inget socialt system som hjälper honom att försörja sig.

- Det blir ett liv på gatan som tiggare, säger han.

Nuhi Isufi har överklagat avvisningsbeslutet och tillsammans med Cecilia Mattsson i Karlskrona har han uppvaktat alla hjälporganisationer som finns i Sverige.

- Det är svårt att vara asylsökande i dag. Alla hjälporganisationer är överbelastade med ärenden och det finns avvisningshotade flyktingar gömda överallt, säger Cecilia Mattsson.

I Nuhi Isufis fall spelar det ingen roll hur humanitära hans skäl än är. Han gjorde misstaget att söka asyl i Tyskland först och förverkade därmed rätten att få sina skäl prövade i Sverige.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.