Redo för Konstrundan 2016

Blekinge Artikeln publicerades
Åke Franzén, Birgitta Göransson, Susanne Demåne, Ulla Niemi, Ingvar Dahlbom, Lena Gunnarsson, Irene Wiberg, Eila Uro Folkesson och Gillis Hiller är några av konstnärerna som har öppet hus under Konstrundan i Blekinge 2016.
Foto:Marcus Palmgren
Åke Franzén, Birgitta Göransson, Susanne Demåne, Ulla Niemi, Ingvar Dahlbom, Lena Gunnarsson, Irene Wiberg, Eila Uro Folkesson och Gillis Hiller är några av konstnärerna som har öppet hus under Konstrundan i Blekinge 2016.

Ännu en gång ska hela Blekinge blomma kulturellt. Som vanligt inleds Konstrundan med en samlingsutställning på Kulturcentrum i Ronneby.

Intresset blir bara större och större för Konstrundan. I alla fall enligt Susanne Demåne, konstnär från Johannishus och ordförande för Konstrundan i Blekinge.

Under lördagen och söndagen den 7 och 8 maj så är det öppet hus hemma hos ett 50-tal konstnärer runt om i Blekinge. En nyhet i år är att kyrkan i Edestad blir en kulturell oas mitt i länet.

– Vi har en utställning i kyrkan vilket är unikt. Dessutom blir det orgelkonsert och konstperformance med gästutställaren Halewijn Bulckaen på fredagskvällen, säger Susanne Demåne.

  Hon brukar få besök av uppemot 4 000 personer under Konstrundan. I de flesta andras fall handlar det om 400 till 500 personer. Det är trots allt svårt att hinna besöka alla utställare under den kulturintensiva majhelg.

  – Därför introducerar vi en app i år. Där finns information om alla medverkande konstnärer och även en karta med gps-koordinater. Det blir mycket enklare att hitta hem till oss då, säger Susanne Demåne.

  Målet är fortfarande att ta upp kampen med Österlens konstrunda.

  – Vi siktar högt. Konstrundan i Blekinge började i liten skala och nu är vi framme vid runda nummer 22. Målet är att bli ännu mer kända. Vi vill ju nå ut till så många som möjligt. Den dagen folk inte längre är intresserade av konst, så kommer det inte finnas några konstnärer heller.

  Bland nyheterna i år är att Marinmuseum i Karlskrona ställer ut konst från flottans fartyg på magasinet i Nättraby. Och att det finns möjlighet till en alternativ och synnerligen miljövänlig färdtjänst i Edestad och Gärestad med omgivningar.

  – Blekinge Hästskjuts ställer upp och erbjuder en alternativ upplevelse av delar av Konstrundan, säger Susanne Demåne.

  Bland gästutställarna återfinns Viveka Willford, Karin Howding, Mattias Olsson och Kim Demåne.

  Fakta

  Konstrundan i Blekinge 2016

  Årets Konstrunda är runda nummer 22 sedan starten.

  Konstrundan arrangeras den 7 till 8 maj, men på valborgsmässoafton väntar vernissage för en samlingsutställning med alster av samtliga konstnärer på Kulturcentrum i Ronneby.

  En av årets nyheter är en app som ska guida besökarna.

  Visa mer...