1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Räkningen var en bluff

- Se upp med räkningar från Vasa Energi. De är nämligen inga elräkningar och ska inte betalas.
Karlskrona • Publicerad 7 maj 2003

Det säger Ulf och Anna-Stina Andersson, som är delägare i en bostadsförening i kvarteret Resedan på Lindesnäs i Karlskrona.

I veckan damp det ner ett kuvert från Vasa Energi, Stockholm. Det innehöll en räkning på energi för 5 976 kronor. Den såg ut som en vanlig elräkning, med olika poster, förbrukning, nätkostnad, energiskatt och miljöval. Och den var försedd med abonnemangsnummer.

På räkningen kunde också läsas att Vasa Energi önskar betalning inom 30 dagar, men reserverar sig för prisändringar.

Och så står där i det finstilta att det inte är en faktura, utan betalningsunderlag. Om räkningen inte betalas kommer inga krav eller påminnelser.

-Vasa Energi är ett nytt namn. Liknande försök har gjorts av andra bolag, säger Ulf Andersson. Vi har aldrig drabbats tidigare.

-Nu var det ingen risk att jag skulle betala. Vi har haft samma bolag i många år. Men hade någon annan, kanske en vikarie fått tag på räkningen, hade den lätt kunnat slinka med. I större bostadsrättsföreningar är det lätt hänt, konstaterar han. Lyckas man bara med var femte, blir det pengar för företaget.

Vasa Energi erbjuder sig att leta upp billigaste elalternativ. Och räkningen är alltså ingen räkning, utan ett betalningsunderlag.

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.