1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Räddningsbåt nu på stadig kurs

Det är kyligt och dimman har lagt sig över öarna. Brandmannen Daniel Holmberg styr med lätt hand. Farten lämnar ett skummande kölvatten bakom Brandklipparen. Den tidigare hotade räddningsbåten seglar säkrare än på länge.
Karlskrona • Publicerad 14 maj 2014
Navigationen sker både på klassiskt sätt och med nya tekniska hjälpmedel.
Navigationen sker både på klassiskt sätt och med nya tekniska hjälpmedel.Foto: Patric Söderström
I vila och beredskap. Brandklipparen har sin förtöjningsplats vid Kungsbron intill landshövdingens residens.
I vila och beredskap. Brandklipparen har sin förtöjningsplats vid Kungsbron intill landshövdingens residens.Foto: Patric Söderström
De små detaljerna är praktiskt utformade för att allt ska vara på plats inne i förarhytten.
De små detaljerna är praktiskt utformade för att allt ska vara på plats inne i förarhytten.Foto: Patric Söderström
Här går det undan. Det kan gå upp till 24 knop med Brandklipparen, modell senaste versionen.
Här går det undan. Det kan gå upp till 24 knop med Brandklipparen, modell senaste versionen.Foto: Patric Söderström
Vi kan rulla ut många meter slang från ­ båten och vattenjetaggregatet fungerar som pump.Brandmästare Kent Hoff
Vi kan rulla ut många meter slang från ­ båten och vattenjetaggregatet fungerar som pump.Brandmästare Kent HoffFoto: Bengt Pettersson
På väg ut i skärgården. Brandmännen Daniel Holmberg och Pär Ridderby turas om som skeppare och maskinist ombord på Brandklipparen.
På väg ut i skärgården. Brandmännen Daniel Holmberg och Pär Ridderby turas om som skeppare och maskinist ombord på Brandklipparen.Foto: 
Den nya tekniken har tillkommit ombord på Brandklipparen II.
Den nya tekniken har tillkommit ombord på Brandklipparen II.Foto: Patric Söderström

 

–  Många tänker inte på att Brandklipparen faktiskt ligger i sjön under hela året. Blir båten infryst plockar vi av utrustning och låter henne ligga kvar i isen. Förutom att hon tas upp för underhållsarbeten och bottenmålning är räddningsbåten konstant i beredskap, säger brandmannen Pär Ridderby medan skepnaderna av Trossös hus försvinner akterut.

Vi passerar örlogshamnen och gör några lovar runt Godnatt.

–  Det här är ju en flatbottnad båt med fördelen att hon kan gå in på små djup. Nackdelen är att hon är känslig för vind, säger Pär Ridderby, som började 1987. Han och kollegan Daniel är skeppare och maskinist på en och samma gång.

–  Tekniken är skillnaden. Det är lättare i dag med alla hjälpmedel. Samtidigt måste vi kunna navigera och läsa sjökort om de elektroniska systemen skulle slås ut. Det här ligger alltid framme, säger Pär Ridderby och trycker pekfingret på sjökortet bredvid ratten.

Räddningsbåten är utrustad med radar av den gamla typen, gps–system, två kommunikationsradiosystem, och en bottenscanner.

De skarpa uppdragen har blivit färre sedan räddningskårens båt inte längre sköter sjuktransporterna. Men gissningsvis görs ett tiotal utryckningar varje år. På sistone har ett brinnande hus på Ivö (sydost Tromtö), en brinnande båt i fjärden och letandet efter ett par försvunna kajakpaddlare tillhört uppdragen.

Dessutom övar man varje onsdag och måndag kväll, cirka en gång i månaden för varje lag som turas om.

–  Vi måste vara beredda att ge oss ut när som helst. Att lägga till på en plats när det blåser 15–20 meter kräver träning.

Vi styr mellan öarna och passerar under bron mellan Möcklö och Senoren. På babord sida syns ett disigt Torhamnsland. Ett och annat sommarhus med videunderlig havsutsikt uppenbarar sig, förmodligen inte lika lätta att upptäcka från land.

–  Vid larm kan vi vara ute på fyra–fem minuter.

Den här dagen är det lugnt i skärgården. En liten sjömätningsbåt snirklar runt i vattnet och längre bort tornar skepnaden av en ubåt och ett par mindre av marinens båtar upp.

När Daniel och Pär lagt till och lagt ut ett par gånger är det dags att återvända för den här gången.

Hemma på stationen på andra sidan Trossö väntar brandmästare Kent Hoff.

–  Det är bara att ta fram en karta på Google Map och titta på Karlskrona med alla sina öar. Både som yrkesman och skattebetalare är det en självklarhet för mig att vi ska ha en räddningsbåt, säger han.

Mats Blennow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.