1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Protest mot ny skolskjuts

Barnen i Flymen har körts till Rödebyskolan av samma företag - i 20 år.
Nu går kontraktet över till Kallinge Taxi.
I morgon håller föräldrarna krismöte.
- Det är bara pengarna som styr, säger föräldern Birgitta Grahn Thorell.
Karlskrona • Publicerad 14 maj 2003

Karlskronas upphandling av skolskjutsar har skapat oro i Flymen utanför Rödeby. BLT berättade i lördagens tidning att Kallinge Taxis skolskjutsar i början av förra veckan körde med körförbud. Under tisdagen och onsdagen besiktades bilarna och underkändes, men fick dispens att köra bilarna till den tionde juni då bristerna ska vara åtgärdade.

"Bara pengarna styr"

Flymens barn i ett drygt 20-tal familjer har körts till och från Rödebyskolan av Flymens Taxi och Bergkvara Buss. Efter upphandlingen går uppdraget nu till Kallinge Taxi och Swebus.

- Vi har haft samma chaufför på Flymens Taxi i drygt 20 år, bussen är fyra år gammal och vår chaufför känner barnen och är noga med bälten. Det är ovärderligt när man bor ute på landet, säger Marina Bergqvist.

- Det är bara pengarna som styr. Hänsyn till säkerhet och de känslomässiga banden till chauffören saknas. Vår chaufför på Flymens Taxi kursar ju på det här. Och så talas det om en levande landsbygd, säger Birgitta Grahn Thorell.

Krismöte

Föräldrarna ser en ökad säkerhetsrisk om de nya bilarna till exempel har dåliga bromsar. Oron har fått föräldrarna att kalla till ett krismöte på torsdag om de nya skolskjutsarna. Ett möte dit de välkomnar ansvarige upphandlare Claes-Urban Persson.

- Vi kommer att protestera mot bytet av skolskjutsar och är det dåliga bolag så får vi överväga att hålla barnen hemma, säger Birgitta Grahn Thorell.

Ove Amilon på Kallinge Taxi har förståelse för föräldrarna i Flymen.

- Jag förstår att de vill ha kvar den gamla chauffören. Men det kommer att bli bra. Vi ger bra service och vårt mål är att bristerna i alla bilar ska vara fixade på fredag, säger Ove Amilon.

BLT sökte i går ansvarige upphandlare Claes-Urban Persson för en kommentar utan att lyckas.

Andrea Jilder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.