1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Proportionella val är SD:s trumfkort

Samtliga partier som BLT pratat med är beredda att verka för att stänga ute Sverige­demokraterna från den politiska makten.Den lokale SD–ledaren Ola Svensson förbereder nu det han kallar ett "trumfkort" – proportionella val.
Karlskrona • Publicerad 17 september 2014

BLT har pratat med ledande företrädare för fem partier i Karlskrona.

Samtliga säger att de vill medverka till att exkludera Sverigedemokraterna från makten de kommande fyra åren.

Ola Svensson uppskattar inte att flera partier över blockgränserna kan inleda ett sam­arbete för att dels nå ett majoritetsstyre i Karlskrona, dels för att stänga ute SD från besluts­processerna.

–  Är det demokratiska partier som agerar så här? De sätter upp sina egna regler för hur demokratin ska se ut.

–  Vi är tredje största parti och borde få det utrymme vi förtjänar, säger Ola Svensson.

Varje parti har i utgångsläget rätt till ett visst antal platser i kommunala nämnder, baserat på valresultatet. Men exem­pelvis ordförandeposter, vice ordförandeposter samt nämnds– och ersättarplatser fördelas oftast efter förhandlingar.

Om en majoritet i Karlskrona kommer överens om fördelningen, då får SD endast de platser man har rätt till enligt valresultatet.

Sverigedemokraterna planerar dock ett motdrag. Ola Svensson vill inte kommentera planerna ytterligare men han kallar det för SD:s "trumfkort".

Tredjenamnet på SD:s valsedlar, Christopher Larsson, berättar att partiet planerar att begära ett så kallat proportionellt val.

–  Stänger de andra partierna ute oss så kommer vi att begära det. Det har tidigare skett i bland annat Hässleholm, säger Christopher Larsson till BLT.

Kent Lewén, mångårig FP–politiker och före detta kommunalråd i Karlskrona, tror dock inte att SD har särskilt mycket att hämta genom en sådan manöver.

–  Det har använts vid några tillfällen i landet men brukar inte ge några större förändringar.

– Något parti kan få en nämndsplats till. Det handlar inte om mera än så, säger Kent Lewén.

Jens Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.