1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Prislappen på städhjälp skulle inte bli högre, bestämde politikerna.
Trots det är privat städhjälp billigare än hemtjänstens.
- Vi måste se över det här, säger äldrenämndens Evy Andreasson (kd).
Karlskrona • Publicerad 12 november 2003

BLT berättade i gårdagens tidning att prislappen för hemtjänst i Karlskrona höjts så mycket att det för vissa pensionärer blir billigare att anlita ett privat städbolag.

Att byta till privat städning kan spara drygt 2 000 kronor per år för en pensionär med mindre behov av hjälp.

Politikerna i äldrenämnden tog beslutet om ändrad taxa i september. Och tanken var att det inte skulle märkas i de äldres plånböcker.

- När vi tog beslutet sa vi att det inte skulle bli dyrare än tidigare. Det här var inte tanken och nu får vi se över reglerna, säger Evy Andreasson (kd), ledamot i äldrenämnden.

Träffades i går kväll

I går kväll träffades de borgerliga partierna inför dagens sammanträde i äldrenämndens arbetsutskott. Och nyheten om att privat städhjälp är billigare än när hemtjänsten städar kom upp till diskussion.

Tycker du att kostnaden för hemtjänsten ligger rätt när det är billigare med privat städhjälp?

- Nej, det kan den omöjligt göra. Inte när det är klokare att köpa privat än via kommunen. Det här får vi se över.

Nämndens ordförande Åke Svensson (s) uppmanade i går de äldre att byta till privat städhjälp i de fall det är billigare. Men så långt vill Evy Andreasson inte gå.

- Vi ska serva de äldre på bästa och billigaste sätt. Men pensionärerna ska själva bestämma vem de vill anlita, säger Evy Andreasson.

Miljöpartiets Henrik Wachtmeister, ledamot i äldrenämnden, menar att allt inte handlar om pengar.

Dumt att byta bolag

- Om hemtjänsten fungerar bra men är en hundralapp dyrare så tycker jag personligen att det är lite dumt att byta till ett privat städbolag, säger Henrik Wachtmeister som gärna ser att Karlskrona kommun nu upplyser de äldre om de olika alternativen som finns på marknaden.

BLT sökte i går samtliga partier i äldrenämnden. Dock utan att lyckas.

Andrea Jilder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.