1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Pottholmen - så kan det se ut om sju år

Havet ska fyllas ut, tio hus ska rivas, en kanal ska grävas och 400 lägenheter byggas.
Karlskrona kommun räknar med att allt ska vara klart om sju år.
Karlskrona • Publicerad 9 april 2002

Vid en rask promenad genom Pottholmen är det svårt att föreställa sig att området om sju år ska rymma lika många bostäder som bostadsområdet Bo01-mässan vid Västra Hamnen i Malmö eller Bo93-mässan på Stumholmen. Karlskrona kommun räknar med att tre, fyra byggherrar ska nappa på erbjudandet om att bygga 400 lägenheter med tillhörande parkering och 30 000 kvadratmeter butiker och kontor.

Behov av upprustning

Att Pottholmen nu ska exploateras hänger samman med att trycket på centralt och sjönära belägna tomter på Trossö är högt och att entrén till stan anses vara ovärdig, otydlig, ful och i akut behov av upprustning.

Karlskrona kommun äger marken från lokstallarna mot Borgmästarekajen. SJ:s bostadsbolag Jernhusen äger den andra hälften som vetter mot fängelset.

På kommunens del av marken ska lägenheter byggas med kommersiella utrymmen i bottenplan, studentlägenheter och ett äldreboende.

Tanken är att hela projektet ska finansieras av de företag som är intresserade av att exploatera området; den som vill bygga lägenheter måste därmed också stå för till exempel parkeringar och gatlyse.

Men innan lägenheterna kan byggas måste 50 meter av Borgmästarefjärden fyllas ut.

- Utfyllnaden är tekniskt komplicerad eftersom det är berggrund i mitten och dy på sidorna. Ett sätt att undvika problemet är att lägenheterna byggs på pålar ungefär som Marinmuseum. Men vi saknar ännu den tekniska studien, säger Claes-Åke Kindlund, stadsarkitekt i Karlskrona.

På Pottholmen lär varje hushåll få en parkeringsplats till skillnad från Trossö där det bara finns hälften så många p-platser.

- Vi tror att de som bosätter sig på Pottholmen har bil i större utsträckning än andra, säger Claes-Åke Kindlund.

På Jernhusens mark bakom tågstationen planeras ett resecentrum med information, biljettförsäljning, biluthyrning och kafé. Framför tågstationen ska ett torg anläggas. För att rama in torget planeras nya kommersiella lokaler mitt emot fängelset och BLT vill bygga ett mediehus på busstorget.

Kanal planeras

Rakt utanför polishuset, just där Trossös strandlinje en gång gick och där OKQ8-macken ligger i dag, planeras en kanal och en tillhörande liten besökshamn för båtar.

Tanken är att kanalen som ska gå från Borgmästarefjärden till Blekingegatan och att den ska understryka känslan av att Trossö faktiskt är en ö. I ett remissvar föreslås att resecentrumet slås ihop med skärgårdstrafiken som man vill flytta från Fisktorget till kanalens utlopp vid Borgmästarefjärden.

På den delen av Pottholmen som är närmast Pantarholmen planeras en liten "sjö" att grävas ut för att förstärka ökänslan när man kör in mot Trossö.

Andrea Jilder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.