1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Porslinkonstnärer ställde ut på mässa

Karlskrona porslinsmässa har öppnat sina dörrar. Under den första dagen fanns Anna-Lisa Thomsons brorsdotter på plats och flertalet utställare.
Karlskrona • Publicerad 12 november 2005

Ett hundratal besökare tittade och köpte porslin av samlare. Till skillnad från förra årets inriktning mot porslin från Upsala-Ekeby fanns det i år även Karlskronaporslin.

-När man går omkring här ser man en massa minnen, säger Ulla-Britt Rognefjord. Det är nu man märker vad man skulle sparat.

Populär konst

Porslinsmässan håller öppet i två dagar och under den första dagen var det stora dragplåstret Anna-Lisa Thomsons brorsdotter Inger Sjöberg. Hon föreläste om sin mosters konst och liv.

-Jag visste att hon var framgångsrik, säger hon. Och det är roligt att veta att hennes konst fortfarande är så populär.

Blev känd fort

Anna-Lisa Thomson föddes 1905 i Karlskrona och började som keramiker på Upsala-Ekeby under 1930-talet. Det tog inte lång tid innan hon blev känd för sin säregna stil med rena och enkla former.

Att porslinsmässan är förlagd i Karlskrona porslins gamla lokaler är ingen slump.

-Det här är ett sätt att bevara minnet av fabriken och människorna, säger projektledaren Hans Söderström. Vi hoppas på att kunna utveckla det till att bli kontinuerligt.

1942 köptes Karlskrona porslinsfabrik upp av Upsala-Ekeby och produktionen var i full gång fram till 1968 när Albinsson & Sjöberg Förlags AB tog över.

Inte bara blommiga koppar

Bland utställarna finns Christina Öberg, ägare av Utsigten - Antik och Kuriosa.

-Det var många här när vi öppnade och de unika föremålen gick jättesnabbt. Jag tror att en del har fått upp ögonen för att Karlskronaporslin inte bara är blommiga koppar, säger hon.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.