1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Politisk splittring om lampfabriken

Den 2 februari klubbas Karlskronas största fastighetsaffär någonsin.
Men frågan splittrar.
Minst två partier tycker nu att lampfabriken ska undantas från mångmiljonpaketet.
Karlskrona • Publicerad 18 januari 2006

Affären med fastighetsbolaget Amazun är värd 365 miljoner kronor och pengarna ska delvis finansiera arenabygget på Rosenholm.

I går behandlades ärendet i kommunstyrelsen, där en politisk majoritet valde att ställa sig bakom en försäljning - utan undantag.

"Råd att göra undantag"

Bara vänsterpartiet säger helt nej. Centern menar att fastigheten, i syfte att garantera fortsatt produktion, ska styckas av så att lampfabriken ges möjlighet att antingen själva köpa fabrikslokalen eller fortsätta som hyresgäst åt kommunen.

-Ägarfamiljen Skantze har ju gjort bedömningen att fortsatt produktion inte är säker med dagens lösning. Min uppfattning är att kommunen har råd att göra undantag, även om Skantze inte har det ekonomiska utrymmet att betala ett lika högst pris som Amazun. Liknande undantag har gjorts förr, säger gruppledare Mats Lindbom (c).

Samma linje lanseras av sverigedemokraterna, som tycker att kommunen i särskilda fall kan subventionera kommersiell verksamhet.

Att lampfabriken inte kan matcha Amazuns bud på 16,2 miljoner spelar mindre roll, enligt Richard Jomshof (sd).

-Fabriken är en viktig del av stans kulturarv, säger han.

Ingen enighet

Kristdemokraterna är internt splittrade och miljöpartiet vill först utreda konsekvenserna av en försäljning av fastigheten.

Övriga partier ställer sig bakom affären, som också innebär att lampfabriken för ett tioårigt hyresavtal med oförändrade villkor.

Kommunalråd Mats Johansson (s) var i går irriterad över det inte finns politisk enighet i frågan.

-Det är ett märkligt agerande. Man kan inte bara säga ja till de goda delarna som satsningen på Rosenholm utan att ta ett ekonomiskt ansvar. Det är inte seriöst att i efterhand villkora försäljningen och jag är besviken på hur framför allt vänstern och miljöpartiet agerat.

Den 2 februari tar fullmäktige beslut om försäljningen.

En klar politisk majoritet förväntas säga ja.

-Jag betraktar affären som i hamn, säger Mats Johansson.

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.