1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Polisen har sänkt toleransnivån på Ronnebygatan.
Målet är att stävja våldet.
Det kan innebära att antalet anmälningar mot polisen ökar.
Karlskrona • Publicerad 6 april 2005

I gårdagens BLT berättade ett antal ungdomar om hur de upplevde polisens ingripande. De vittnade om batongslag, hårdhänthet och användande av polishund. Händelsen anmäldes till polisen och nu tar en internutredning vid. Innan den är klar kan polisen i Blekinge inte ge sin syn på det inträffade.

Våld vid ingripanden

-Men det är inte ovanligt att poliser anmäls av människor som tycker att det använts för mycket våld vid ingripanden. Och fler kan det kanske bli nu, säger Anders Knutsson vid Blekingepolisen.

Stöket ska minska

-Vi har sänkt toleransnivån på Ronnebygatan i Karlskrona för att minska stöket. Det kommer att innebära fler ingripanden och är det stökiga människor kan det i bland behövas hårda tag. Det i sin tur kan nog upplevas obekvämt av vissa med följden att antalet anmälningar av den sorten blir fler.

Internutredningsenheten för ärenden i Blekinge finns hos polisen i Kronoberg. Dit har ärendet inte kommit ännu.

-Men när det kommer går det vidare till en åklagare i Malmö för bedömning. Om det finns skäl att gå vidare kommer alla parter att förhöras, säger Eva Hallström.

Hon konstaterar att det främsta poliser anmäls för är tjänstefel. På andraplats är det just övervåld.

Sopar inget under mattan

-Det är ganska vanligt. Man får inte glömma att poliser har rätt att använda våld om det behövs. Vissa kan känna sig kränkta av det. Men det betyder absolut inte att sådana ärenden behandlas annorlunda. Finns det misstankar om att det kan ha använts onödigt mycket våld tas det på allvar, säger Eva Hallström.

-De som känner sig kränkta och anmäler kan vara lugna över att vi utreder. Vi sopar inget under mattan.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.