1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Polisbåten till Stockholm

Polisen i Blekinge blir utan båt.
Och tusentals öbor blir utan polis.
Beslutet från Rikspolisstyrelsen är nu definitivt: Polisbåten ska flyttas till Stockholm.
Karlskrona • Publicerad 15 april 2003

En epok har gått i graven. Sjöpolisen i Blekinge blev i går ett stycke historia när Rikspolisstyrelsen tog det definitiva beslutet om att lägga ner verksamheten. Polisbåten i Blekinge kommer nu att flyttas till Stockholm där den, enligt den inspektion som Rikspolisstyrelsen lät göra för två år sedan, kommer att göra mer nytta.

- Den står ute i Rosenholm, det är bara att komma och hämta den, säger en besviken Madeleine Jufors, länspolismästare i Blekinge.

Låg produktion

Hon berättar att hon fram till det definitiva beslutet i går hade hoppats på en annan utväg. I motsats till vad Rikspolisstyrelsen anser hon att det visst finns behov av polisiär närvaro i den Blekingska skärgården.

- Det är en förlust framförallt för de öbor som saknar broförbindelse, säger hon.

Få ingripanden

En av de största anledningarna till att Rikspolisstyrelsen väljer att lägga ner alla sjöpolisenheter utom de i Stockholm och Göteborg är att polisen till sjöss har, som det heter, låg produktion.

- Det betyder att de gör väldigt få ingripanden. Därför tror vi att de 35 poliser runt om i landet som har jobbat till sjöss kommer att göra mer nytta på land, säger Lennart Pettersson, poliskommissarie vid Rikspolisstyrelsen i Stockholm.

- Och om polismyndigheten i Blekinge anser sig behöva en båt är det fritt fram för dem att köpa en, säger han.

- Det kommer inte på fråga med våra anslag, menar Madeleine Jufors.

I Stockholm och Göteborg har polisen använt sig av lånade stridsbåtar från militären. Dessa kommer nu att lämnas tillbaka och ersättas av sjöpolisbåtarna, däribland den från Blekinge.

Dålig anledning

Enligt Anders Bergvall, chef för sjöpolisen i Blekinge, är den främsta anledningen till att verksamheten läggs ner runt om i landet just den att Rikspolisstyrelsen inte längre har råd att bekosta polisbåtarna och samtidigt ha kvar militärbåtarna.

- Att sjöpolisen inte behövs i Blekinge är bara en dålig anledning för de ska kunna komma åt våra båtar. Beslutet är det dråpslag för skärgårdsbefolkningen. I och med detta tar Rikspolisstyrelsen ifrån dem en av deras medborgerliga rättigheter, säger han.

Inte lyssnat

Blekingepolisen har innan beslutet fattades varit den enda berörda polismyndighet som protesterat mot Rikspolisstyrelsens förslag om att flytta båtarna. Enligt Anders Bergvall gör detta att Rikspolisstyrelsens beslut blir mycket kontroversiellt.

- De har inte lyssnat ett dugg på oss, säger han.

Lennart Pettersson menar i sin tur att protesterna från Blekinge har varit onödiga.

- Deras argument håller inte på någon enskild punkt, säger han.

arvid.jurjaks@blt.se

0455-770 00

Arvid Jurjaks
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.