1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Pojken sexofredad under flera månader

Handikappchef Anders Nordberg agerade direkt när sexanklagelserna mot Lars blev kända. Skötaren misstänks ha ofredat pojken sexuellt i flera månader.
-Anmälan är glasklar, förklarar Anders Nordberg.
Karlskrona • Publicerad 7 januari 2006

Efter BLT:s intervju med den misstänkte skötaren Lars valde förvaltningschef Anders Nordberg och personalsekreterare Mikael Jansson att redogöra för turerna kring fallet.

Förvaltningsledningen bild av hur ärendet hanterats stämmer dåligt överens med Lars egen upplevelse.

-Om jag får en anmälan med misstankar om allvarliga missförhållanden i verksamheten har jag en skyldighet att omedelbart agera, säger Anders Nordberg, som bekräftar att anmälan inte bygger på en engångshändelse.

-Anmälan bygger på en tidsperiod av noteringar.

Mycket trovärdig

Uppgifterna nådde Nordberg muntligen den 22 december.

-Jag bedömde anmälan som mycket trovärdig och jag har fullt stöd av pojkens familj. De har själva den senaste tiden noterat ett förändrat beteende hos honom.

Anders Nordberg gjorde omgående en polisanmälan. Samtidigt informerades Lars om misstankarna av sin arbetsledare i Karlskrona. Han fick också besked att han stängts av från jobbet.

-Min uppgift är att se till att den funktionshindrade pojken under pågående utredning inte kommer i kontakt med skötaren. Det är en försvarslös pojke som till vardags är helt i händerna på personalen.

Enligt Lars fick han aldrig veta exakt vad anklagelserna mot honom gick ut på. Allt han fick var en svepande formulering om "bristande bemötande" samt att det riktats kritik mot att pojken suttit mycket i hans knä.

Det är, enligt handikappchefen, fel.

-Den misstänkte har hela tiden haft mycket klart för sig vad anmälan gäller.

Både Mikael Jansson och Anders Nordberg tillbakavisar uppgiften att kommunen inte gett Lars tillfälle att bemöta anklagelserna.

Flera alternativa datum

-Han har fått flera alternativa datum, men har själv valt att inte dyka upp trots att han är avstängd med lön och därmed i tjänst.

Men han har ju velat invänta sitt fackliga ombud.

-Den förklaringen fick vi först i dag (torsdag), säger Mikael Jansson.

Men varför kallades han inte in samma dag som anmälan gjordes?

-Det är klart att vi kunde ha gjort det. Problemet var att anklagelserna blev kända i samband med jul- och nyårshelger.

Vilket ansvar har ni för hur Lars mår i dag?

-Vi har gjort vad som kan begäras. Han har inte tagit skada av att det dragit ut på tiden.

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.