1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hjalmar Hugo Lilliehöök ritade fullriggaren Jarramas. Nu hjälper hans ättlingar till med renoveringen av fartyget. - Det kändes ganska självklart att bidra, säger Leif Lilliehöök.
Karlskrona • Publicerad 11 september 2006

De har så klart inte träffats, Leif och Hjalmar Hugo Lillihöök. Den senare var trots allt Leifs gammelfarfars fars bror. Men släkten har funnits kvar i Karlskrona och ättlingarna köpte en däcksplanka som bidrag till renoveringen av Jarramas.

- Det är roligt att se Jarramas och veta att hon ritades av Hjalmar Hugo. Fartyget har varit en självklarhet för mig som Karlskronabo, säger Leif Lilliehöök när han i lördags fick ta emot däcksplankan.

Stort arrangemang Det var Marinmuseums chef Ingrid Hall Roth som överlämnade plankan. Strax innan hade hon sett till att projektet Rädda Jarramas fått sin officiella invigning. Det var ett stort arrangemang med tal, salut, barnshow och senare på kvällen Caj Karlsson och Världens bästa band. Dessutom kom Jarramas ena efterföljare i flottans skolskeppshistoria, HMS Falken, på besök.

Dagen inleddes med Marinens ungdomsmusikkår. Marschmusik stod för takten när de gick från rådhuset till Marinmuseum. Där tog talen över en stund.

- Jarramas är 106 år. Det är en aktningsvärd ålder för en gammal dam. Men hon behöver omfattande arbeten för att rädda henne till eftervärlden, sa Ingrid Hall Roth.

Sponsring viktig Hon förklarade att fartyget var flottans sista fullriggare och därför är det viktigt att renoveringen kan genomföras. Och hon poängterade hur viktigt det var med allmänhetens pengagåvor och näringslivets sponsring för att rädda denna klenod, något som också Marinmusei Vänners ordförande Bo Wranker påpekade:

- Det är en viktig del i Sveriges och Karlskronas historia, sa han och avslutade strax därpå sitt tal med två ord riktade till Jarramas:

- Bon Voyage!

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.