På vårens fester ska ansiktet skimra

Fest Artikeln publicerades
A och o för vårens fester är skimmer, en solkysst look och röda läppar.
Foto: Mattias Mattisson
A och o för vårens fester är skimmer, en solkysst look och röda läppar.

Satsa på skimmer, en solkysst look och röda läppar på vårens fester. Makeupartisten Erika Schalin delar med sig av sina bästa tips.

A och o för vårens fester är skimmer, en solkysst look och röda läppar. Erika Schalin som jobbar som frisör och makeupartist på salongen Arne och Elsa berättar att det tidigare har det varit inne med ganska hård så kallad contouring. Den korrigerar, döljer och framhäver delar av ansiktet. Nu ska den dock vara mjukare och vi ska se lite lätt solkyssta ut. Erika råder dig därför att satsa på skimrande solpuder, bronzer eller glow drops. Till det ska vi i vår och sommar ha naturliga baser och rougefärger i puderrosa och aprikosa toner.

Elin Bencker görs festfin av makeupartisten Erika Schalin.
Foto: Mattias Mattisson
Elin Bencker görs festfin av makeupartisten Erika Schalin.

Inför festen kan du bygga på med en eyeliner. Satsa på en look som påminner om 70-talets sotade ögon. Använd dig dock av metalliska färger och tona ut dem. Är du extra modig använder du de trendiga holografiska produkterna men i mjukare toner.

– Oavsett vad det är för trend som gäller är det fokus på personen, berättar Erika.

På modellen Elin Bencker har hon därför gjort en mix av vårens trender med skimrande solpuder och röda läppar. Eftersom Elin är rödlätt satsar Erika på en skugga i grönmetallic för att framhäva hennes färger.

Före.
Foto: Mattias Mattisson
Före.

Erika börjar med basen. Hon använder en primer för att jämna ut huden. Sedan fortsätter hon med concealer i en varm ton runt ögonen. Har du finnar döljer du dem med en kallare ton på concealern. Sudda ut de skarpa kanterna för att få det att se naturligt ut.

Till foundationen använder hon en pensel för att dryga ut produkten och få ett jämnare resultat.

– Förut hade man ofta mörkare toner men nu ska färgen på din foundation vara så nära din egen hudton som möjligt för att jämna ut den, säger Erika.

Foundationen fixeras med ett transparent puder.

– Allt kletigt ska fixeras så att det stannar, säger hon.

Foundationen fixeras med ett transparent puder.
Foto: Mattias Mattisson
Foundationen fixeras med ett transparent puder.

Erika gör sedan en mjukare contouring för att framhäva Elins ansiktsdrag. Hon jobbar med det på pannan, kindbenen, käklinjen och näsan. Därefter använder hon en highlighter på kindbenen. Hon fortsätter med en eyeprimer på ögonlocken för att skuggan ska hålla bättre och framhävas. Sedan läggs ett bronsigt solpuder över ansiktet.

Erika väljer en grön holografisk ögonskugga som läggs upp till globlinjen och suddas ut. Därefter skapas djup med en globskugga.

Fega inte med ögonbrynen. De ska inte vara sönderplockade utan gärna kraftiga och naturliga. Erika fyller i dem med en ögonbrynspenna anpassad efter brynens naturliga färg. Den mjukas upp med en brynskugga. Hon använder kajal och öppnar upp ögonen genom att inte lägga den hela vägen in till ögonvrån. På kajalen lägger hon en svart skugga. Därefter målar hon på mascara innan hon avslutar med läpparna.

Sminkningen avslutas med mascara och läppstift.
Foto: Mattias Mattisson
Sminkningen avslutas med mascara och läppstift.

Först läggs en läppenna över hela läppen för att det ska fästa bättre. Sedan penslar hon på läppstiftet. Hon använder två nyanser, en mer effektfull i mitten och en svagare ton längre ut.

Så här blev sminkningen.
Foto: Mattias Mattisson
Så här blev sminkningen.

Fakta

Erikas sminktips

Snabbfix: Satsa på röda läppar och ett skimrigt solpuder om du har ont om tid men vill se festfin ut.

Att alltid ha i handväskan: Kajal, solpuder och rött läppstift. Med det blir du snabbt redo för festen.

Visa mer...

Få mer festinspiration på följande länkar:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.