1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Överfölls vid Amiralen

Den psykiskt sjuke 57-årige mannen ville åka med i bilen som skulle lämna Amiralens parkering. Bilägaren som inte kände mannen vägrade.
Det utlöste den psykiskt sjuke mannens vrede. Han gick till angrepp med knytnävsslag mot bilägarens bakhuvud.
Karlskrona • Publicerad 20 oktober 2003

- Denne psykiskt sjuke man är som en tickande bomb. Våldsspiralen bara ökar. Det svåra i bilden är att vi inte vet när det händer något eller vem det drabbar, säger Claes Åsfeldt, vakthavande vid Karlskronapolisen.

Ett tiotal allvarligt sjuka

Ett tiotal allvarligt psykiskt sjuka personer i Blekinge är våldsbenägna. Deras aggressivitet kan utlösas av småsaker. BLT kunde i torsdagens tidning berätta om att psykiatrin är medveten om personernas labila läggning, men många gånger bakbunden av lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Dessa våldsbenägna psykiskt sjuka, som i flera fall också har missbruksproblem, uppfyller inte alltid kriterierna för tvångsvård.

I lördags vid Amiralen i Lyckeby inträffade en allvarlig incident där en av dessa personers aggressivitet utlöstes. Det var vid fyratiden på eftermiddagen som den 57-årige mannen gick fram till en bilägare på parkeringen. Den psykiskt sjuke mannen ville åka med i bilen, men bilägaren nekade. 57-åringen blev då förbannad och började slå bilägaren i bakhuvudet med knytnäven.

Allt mer våldsam

Två väktare kunde gripa in i misshandeln och brotta ned den våldsamme mannen mot marken. Polisen kallades till platsen och satte handfängsel på mannen. Efter stort tumult lyckades poliserna få in 57-åringen i polisbilen.

- Mannens våldsamma beteende har stegrats den senaste tiden. Vi har sett att han blivit allt mer våldsam och är allt oftare inblandad i hot. Detta handlar om en enstöring som kan rikta sitt våld mot vem som helst. Han är i behov av tvångsvård, säger Claes Åsfeldt.

Släpptes senare

Den våldsamme psykiskt sjuke mannen fördes till polisstationen i Karlskrona. Han fick stanna kvar för tillnyktring, men släpptes senare. 57-åringen är nu misstänkt för misshandel, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.