GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Överdrivet grillförbud förra sommaren”

Förra sommarens grillförbud var överdrivet.
Det menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
BLEKINGE • Publicerad 24 april 2019
Grillförbudet sommaren 2018 var för omfattande och för otydligt, menar MSB.
Grillförbudet sommaren 2018 var för omfattande och för otydligt, menar MSB.
Foto: Christian Hylse

Sommaren 2018 var den varmaste och torraste i modern tid. Flera större skogsbränder härjade i landet och förutom totalt eldningsförbud infördes också, för första gången, grillningsförbud i flera län.

Det senare förbudet var dock överdrivet, menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. För det är stor skillnad på att grilla i skogen över öppen eld och att grilla på den egna uteplatsen under kontrollerade former.

– Eldningsförbuden förra sommaren var till sin natur för omfattande. Det var för många inskränkningar i förhållande till lagstiftningen, säger Patrik Perbeck, ansvarig för brandskyddsfrågor på myndigheten, till P4 Gotland.

Myndigheten menar att det finns för många olika tolkningar av lagstiftningen kring eldningsförbud och det också var olika regler om grillning i olika län.

I vissa län var det tillåtet att grilla med enbart gasol. I andra län var det fritt fram för både kol och gasol, medan det i andra län var förbjudet att grilla överhuvudtaget.

Nu vill MSB förtydliga reglerna och skapa enhetliga riktlinjer till kommuner och länsstyrelser. Riktlinjerna ska presenteras i slutet av maj och kortfattat handlar det om att större ansvar läggs på den enskilde individen - den person som grillar.

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer