1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Oron stoppar inte behandlingshem

Det räcker inte med grannarnas allmänna oro eller generella protester för att stoppa det planerade behandlingshemmet i Gullberna.
Men de får möjlighet att framföra sina synpunkter innan miljö- och byggnadsnämnden fattar beslut om bygglovet..
Karlskrona • Publicerad 9 oktober 2003

Miljö- och byggnadsnämnden bordlade det planerade behandlingshemmet i Gullberna. Ärendet ska nu gå ut för yttrande till de berörda sakägarna, alltså grannarna.

- Vi har fått veta att förskolor och skolor i området har lämnat in protestskrivelser mot behandlingshemmet. Då måste vi ge dem möjlighet att framföra sina synpunkter innan vi går vidare med ärendet, säger nämndordförande Gerthie Olsson.

Hade nämnden gått förbi grannarna och fattat beslut i ärendet finns risken att ett överklagande kan riva upp bygglovsbeslutet med hänvisning till att beslutet inte är fattat på laglig grund.

Överens om bygglov

Och den risken vill miljö- och byggnadsnämnden inte ta. För trots den storm som har blåst upp kring det planerade behandlingshemmet är ledamöterna överens om att verksamheten ska få bygglov.

- Det ska mycket starka sakargument till för att hindra ett bygglov. Det räcker inte att grannarna känner oro eller att de tycker att det är olämpligt att ha ett behandlingshem just där, säger både Gerthie Olsson (s) och Karl-Göran Svensson (m).

Värdeladdad protest

Gerthie Olsson är bekymrad över den debatt som har uppstått kring behandlingshemmet.

- Vi har diskuterat hur värderingar och okunskap kan färga en diskussion på ett olyckligt sätt. Nämndens uppfattning är att vem som helst av oss kan råka ut för saker som gör att vi behöver hjälp och stöd på samma sätt som de som i dag behöver komma till det planerade behandlingshemmet, säger hon.

Nämnden räknar med att hinna med att få in grannarnas yttranden inför nästa nämndsammanträde som hålls den 12 november.

Proteslista mot dagis

- Ibland förstår jag mig inte på människors reaktioner. I Karlskrona har vi fått en situation där folk går med protestlistor mot att det byggs ett dagis i ett villaområde eller ett behandlingshem i ett område som är avsett för social service, säger Gerthie Olsson.

simone.hansen@blt.se

0455-772 51

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.