1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Försvarets planer på att halvera rekryteringen av nya officerare under 2003 och 2004 kan få allvarliga följder i många år.
Karlskrona • Publicerad 21 januari 2002

KARLSKRONA

Det är försvarets ansträngda ekonomi som tvingat fram förslaget till neddragningar av officersutbildningen. Förslaget innebär att bara 300 tas in per år, i stället för att 600 ska utbildas på någon av de tre militärhögskolorna i landet; Halmstad, Karlberg i Stockholm och Östersund.

Marinen har i dag 120 av de 600 utbildningsplatserna på officersutbildningen. Om överbefälhavare Johan Hederstedts idé blir verklighet kommer marinen att få nöja sig med 60 utbildningsplatser de kommande två åren.

- På sikt skulle det innebära att vi får personalluckor i både sjöförbanden och amfibieförbanden, säger Jonas F Montgomery, örlogskapten och informationschef i marinen.

Ännu värre

Förslaget har väckt ny oro på förbanden.

- Vi har redan svårt med personalförsörjningen. Om det här förslaget blir verklighet kommer situationen att bli ännu värre, säger Leif Carlsson, stabschef och kommendörkapten på Första ubåtsflottiljen.

Sned åldersfördelning

Försvaret har redan problem med sned åldersfördelning efter de stora neddragningarna som skett i försvaret de senaste åren. Efter de tidigare neddragningarna i personal har man för många äldre officerare och för få yngre. Genom rekryteringsstoppet blir förgubbningen ännu mer tydlig.

- Det är inte bra. Rekryteringen av officerare är en långsiktig investering i kompetens. Vi är i behov av officerare med förmåga att snabbt anpassa sig allt eftersom hoten förändras, säger Jonas F Montgomery.

Dåligt genomtänkt

Även officersfacket är kritiska.

- Det är dåligt genomtänkt och en panikåtgärd för att spara pengar. Konsekvensen blir fler vakanser på förbanden och därmed också en sämre värnpliktsutbildning, säger Lars Fresker, ordförande i Officersförbundet. I förlängningen är det Sveriges försvarsförmåga som drabbas och vår möjlighet att uppfylla våra internationella åtaganden.

Lars-Göran Enarsson

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.