Ormbiten fick inte hjälp av läkare
Det var vid en rallytävling i skogarna utanför Karshamn som Johanna Hansson, från Torsås, kände att det stack till, ungefär som ett nyp, i vaden. I bilen på väg hem fick hon en stor bula på benet och det började värka. Under kvällen blev hon sämre, benet blev rött, hon blev illamående, fick svettningar och magknip.
Dagen efter åkte Johanna till akutmottagningen på Blekingesjukhus i Karlskrona. Då hade hon blivit ännu sämre och kunde knappt gå.
- Jag sa att jag troligen hade feber, visade upp benet och berättade hur jag mådde. Men sköterskan sa att det nog bara var någon form av insektsbett och att de inget kunde göra, utan att jag skulle åka hem och sätta på lite alsolsprit. Jag tyckte att det var konstigt att de inte tog några prover eller kände på min puls. Hela besöket tog bara någon minut och jag fick inte ens träffa en läkare, säger Johanna Hansson.
Morgonen efter var hela nedre delen av benet blåsvart, det varade och hon hade tecken på död vävnad runt bettet. Johanna Hansson tog på nytt kontakt med en läkare. Den här gången ringde hon till Tullgårdens läkarmottagning, på Pantarholmen.
- Jag tappade förtroendet för akuten och ville inte åka tillbaka dit, eftersom jag kände mig så illa behandlad.
Men inte heller på Tullgården märkte man att det var ett ormbett. Diagnosen blev återigen någon form av insektsbett, och vila.
- Man kan tycka att vi borde märkt att det var ett ormbett så här i efterhand, men det är inte lätt att se om patienten inte sett ormen, säger läkaren Uno Landerhag, som undersökte Johanna Hansson.
Däremot ville läkaren att Johanna Hansson skulle komma på återbesök på onsdagen, om hon inte mådde bättre. Och det var först då - fyra dagar efter bettet - som hon fick cortison, och som läkarna konstaterade att det var ett ormbett. Det var efter att Johanna Hansson och hennes mamma sett märken efter tänder och frågat läkaren om det inte kunde vara ett ormbett.
- Så här ska det inte gå till. Om hon mådde dåligt och hade så tydliga symptom borde man ta tagit prover på henne redan när hon kom till akuten första gången, säger Berndt Ström, chef för akutmottagningen på Blekingesjukhuset i Karlskrona.
Även om det är ovanligt med ormbett är det, enligt honom, ingen ursäkt för att det ska ta fyra dagar innan man får diagnos och medicin.
- Vi måste undersöka vad som egentligen har hänt i det här fallet, säger han.