unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Organisten: ”Det är en klenod av riksintresse”

Organisten Staffan Sundås befarade det värsta men efter att ha synat skadorna på orgeln i Tyska kyrkan är han hoppfull.
8 bilder
enlarge

Staffan Sundås möttes av ett nedrivet notskåp, flera tillknycklade orgelpipor och orgeldekoration som kastats ner från orgelläktaren ner på trägolvet i Trefaldighetskyrkan, även kallad Tyska kyrkan.

– Det kunde ha varit mycket värre på alla sätt, säger Staffan Sundås.

Eftersom att elen till orgeln var urkopplad kunde han inte under torsdagen bilda sig någon exakt uppfattning om hur allvarliga skadorna.

– Det är enstaka pipor som personen har gått hårt åt, säger han.

Orgeln är närmare 200 år gammal och flera delar är original, där bland annat det så kallade registerandraget där flera andrag har bräckts loss.

– Det har krävts bra styrka för att bräcka loss dem. De brukare vara klenare men orgeln är rustik och rejäl.

Orgeln är i det närmaste unik och landets orgelbyggare åker till Karlskrona för att titta på den.

– Den är skapad av Pehr Zacharias Strand 1827 och det är hans största bevarade verk. Det är en klenod av riksintresse.

Staffan Sundås.
Staffan Sundås.
Foto: Patric Söderström

Gärningspersonen har varit inne i orgeln och trampat men har på något mirakulöst sätt lyckats undvika att förstöra de små unika orgelpiporna som är speciella för en Strand-orgel.

– En stor pipa tar en viss plats och trampar du på den skadas bara den pipan. Trampar du bland småpiporna kan du knyckla till 25 på en gång. De ser stabilare ut än de är, säger Staffan Sundås.

De första uppgifterna om skadegörelsen sa att skadorna var omfattande men Staffan Sundås menar att det såg värre ut än det var.

– Det var ett notskåp som är av totalt ointressant historiskt värde som hade välts omkull och när det faller då ser det värre ut än det är.

Instrumentet är försäkrat och Staffan Sundås vågar inte ge sig på en gissning om vad det kommer att kosta att återställa skadorna.

– Men det är inte för inte som det kallas instrumentens drottning, säger han.