1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Omar fastar men lagar mat åt andra

Omar Salim, krögare, står i köket och lagar mat åt gästerna.Själv får han varken äta eller dricka på jobbet så länge som ramadan pågår.
Karlskrona • Publicerad 4 juli 2014
Fastar också. Omar Salim förbereder dagens första pizza. Först framåt tio på kvällen får han själv äta och dricka.
Fastar också. Omar Salim förbereder dagens första pizza. Först framåt tio på kvällen får han själv äta och dricka.Foto: Aline Lessner

Som egenföretagare arbetar Omar Salim mycket, ofta tolv timmar om dagen. Under ramadan kan arbetsdagarna kännas extra långa, för medan han lagar mat till gästerna får han själv varken äta eller dricka.

– Det är lång tid man fastar, cirka 20 timmar. Då gäller det att ha tålamod och inte blir arg för att man inte har fått äta. Särskilt de första dagarna är tuffa, säger han.

Under dygnets ljusa timmar råder förbud mot att äta, dricka, röka och ha sexuella relationer. I Blekinge gäller det från tvåtiden på natten till tiotiden på kvällen.

Omar Salim kommer ursprungligen från Irak. Trots att dagarna är längre i Sverige tycker han inte att det är tuffare att fasta här.

– Det är inte lika varmt här som i Irak, säger han.

Omar Salims barn på åtta och nio år fastar inte, men vill ändå gärna känna sig lite delaktiga.

– De får "fasta" några timmar mellan måltiderna, men sen när de är hungriga får de mat, säger Omar Salim och skrattar.

Trots att det kan vara tufft, så tycker Omar Salim att fastan gör gott i kroppen.

– Det är som när Windows har blivit segt och man går och lämnar in datorn för en genomgång, säger han.

Vad betyder ramadan för dig?

– Det är något mycket fint, en del av min religion. När man fastar så känner man medkänsla med dem som är fattiga, man förstår hur det känns att vara hungrig, säger han.

Charlotte Rydberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.