1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

En officer förfalskade en kollegas identitetshandling.
Befälet avstängdes omedelbart från sin arbetsplats när bedrägeriet upptäcktes.
Nu är han dömd för urkundsförfalskning vid Handens tingsrätt.
Karlskrona • Publicerad 18 september 2001

KARLSKRONA

Officeren, som tjänstgjort på marinbaserna i Karlskrona och i Hårsfjärden utanför Stockholm, hade vid det aktuella tillfället en betydande position inom Försvarsmakten.

Det var i samband med att han själv skulle beställa nya identitetshandlingar som han också passade på att beställa ett nytt ID-kort till en kollega.

Han fyllde i kollegans alla uppgifter i beställningsblanketten som namn, titel och personnummer men även signalementsuppgifter om längd, hårfärg och ögonfärg. Uppgifterna om kollegan hämtades från en gammal beställningsblankett.

Skrev namnteckning

Till sist skrev han kollegans namnteckning på handlingarna.

Fotografier på kollegan hade han sparat från tidigare beställningar. Underlaget la han i en påse.

Men officerens stora misstag var att fotot som föreställde honom själv hamnade i kollegans påse. Det var också så som försvaret upptäckte de förfalskade handlingarna.

Avstängdes omedelbart

- Vi såg mycket allvarligt på det inträffade och anmälde det omgående till Högkvarteret, säger en av officerens chefer till BLT.

Officeraren avstängdes omedelbart från sin arbetsplats.

- Egentligen förstod vi aldrig varför han förfalskade handlingarna. Han kunde ju ta sig in och ut från basen med sitt egna identitetskort.

I polisförhör uppger officeren att det inte kan uteslutas att det är han som skrivit kollegans namnteckning men att det i sådana fall varit utan avsikt att framställa falska handlingar.

Uppsåtligt förfalskat

Handens tingsrätt är dock av annan mening och anser att officeren uppsåtligt förfalskat namnteckningen.

Men eftersom officeren tvingats lämna sitt arbete på grund av det som hänt och han inte tidigare är straffad stannar påföljden vid villkorlig dom utan böter.

Lars-Göran Enarsson

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.