1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Oenighet kring var kulturhus ska ligga

I början av maj fattade en enig styrgrupp, i vilken alla politiska partier är representerade, beslut om att gå vidare med Kungsplan som platsen för Karlskronas framtida kulturhus.
Socialdemokraternas gruppledare Patrik Hansson vill nu att kulturhuset ska placeras på Hattholmen i stället.
Men han har inte alla partikamrater med sig.
Karlskrona • Publicerad 11 juli 2014
Foto: 
Patrik Hansson (S) vill nu se kulturhuset på Hattholmen.
Patrik Hansson (S) vill nu se kulturhuset på Hattholmen.Foto: Thomas Persson
Jan Lennartsson (M) är ordförande för styrgruppen för Kungsplansförlaget.
Jan Lennartsson (M) är ordförande för styrgruppen för Kungsplansförlaget.Foto: Staffan Lindbom

Sedan 2007 har en styrgrupp bestående av samtliga politiska partier arbetat med förberedelserna för ett nytt kulturhus i Karlskrona.

I början av maj i år enades styrgruppen om att föreslå kommunstyrelsen att besluta om att dra i gång detaljplanearbetet för ett framtida kulturhus på Kungsplan, med sikte på att det ska kunna stå färdigt 2018.

Men när kommunstyrelsen skulle fatta beslut i början av juni föreslog Socialdemokraternas gruppledare Patrik Hansson att man i stället skulle planera för att placera kulturhuset på Hattholmen. Förslaget mötte motstånd och röstades ner med 10–5. Endast de social­demokratiska leda­möterna röstade för.

Ordförande i styrgruppen, Jan Lennartsson (M), beklagar utspelet som han tycker kommer "fem över tolv". Han anser att Patrik Hansson har varit med på hela resan i styrgruppen.

– Det är klart att man får vara kreativ, men någonstans måste man också ta ett ansvar för arbetet som har varit i styrgruppen, säger han.

Han menar att förslaget om Kungsplan har vuxit fram efter många överväganden och flera medborgardialoger.

Ivar Wenster (S) sitter också med i styrgruppen och ställer sig bakom gruppens förslag.

– Jag håller inte med Patrik om att man ska testa nya platser, jag tycker att man har gjort det. Man har gått i genom olika platser och vägt en rad olika argument mot varandra, säger han.

Sofia Bothorp, gruppledare och kommunalråd för Miljöpartiet, vill inte låsa fast sig vid var ett framtida kulturhus ska ligga. Men hon är kritisk till hur förslaget om Hattholmen har lagts fram.

– Vad jag förstår så var inte ens styrgruppen informerad om det här, så det var nog mer av ett valutspel. Min uppfattning är att beslutet måste gå via styrgruppen. Om styrgruppen kommer fram till att man ska byta plats, då är det en sak, men man kan inte göra politiska utspel till höger och vänster och bara köra över en styrgrupp som har arbetat i flera år.

Patrik Hansson (S) förstår inte riktigt kritiken. Förslaget om Hattholmen har enligt honom arbetats fram hos Socialdemokraterna sedan i höstas och har förankrats på medlemsmöten. Att han inte var plats när styrgruppen behandlade frågan i början av maj tycker han inte spelar någon roll, för det var inte då förslaget om Hattholmen skulle läggas fram.

– Vi hade planerat för hur vi skulle presentera förslaget, säger han.

Att förslaget kommer "fem över tolv" håller han inte med om.

– Till dess att man sätter spaden i marken måste man kunna pröva en alternativ placering, säger han.

2006

Planeringen för ett nytt stadsbibliotek i Karlskrona inleds

2007

En styrgrupp tillsätts med alla politiska partier representerade

2006–2008

Planeringen tar fart med bland annat medborgardialog och förstudier om bibliotekets framtida placering

2009

En grupp från stads­biblioteket får i uppdrag ta fram synpunkter på det framtida bibliotekets innehåll, logistik och flöde

2012

Styrgruppen byter inriktning, från att ha fokuserat på ett nytt stadsbibliotek till ett nytt kulturhus. Förutom bibliotek, ska ett kulturhus även kunna innehålla verksamheter som kulturskola, konsthall och kafé och restaurang

2013

Medborgardialog om ett framtida kulturhus i Karlskrona

Juni 2014

Kommunstyrelsen fattar beslut om att ge miljö– och byggnadsnämnden i uppdrag att ta fram en detaljplan med ett kulturhus på Kungsplan

Källa: Karlskrona kommun och Visionsrapport, ­Kultur­hus i Karlskrona

Charlotte Rydberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.