1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

ÖB lägger ner Marinens musikkår

Beskedet kom under eftermiddagen. ÖB:s förslag till försvarsdepartementet är att lägga ner Marinens musikkår i Karlskrona.
Karlskrona • Publicerad 28 maj 2014
Musikkårens chef Tomas Hjortenhammar förväntar sig att politikerna i försvarsdepartementet vågar visa handlingskraft och gå emot förslaget.
Musikkårens chef Tomas Hjortenhammar förväntar sig att politikerna i försvarsdepartementet vågar visa handlingskraft och gå emot förslaget.Foto: thomas persson
I dag gör ÖB sitt beslut om nedläggning av Marinens musikkår offentligt.
I dag gör ÖB sitt beslut om nedläggning av Marinens musikkår offentligt.Foto: Marcus Palmgren

– Jag har fått muntlig information om nedläggningen i dag på förmiddagen. Det var väntat, men jag ser ändå inte att hoppet är helt ute än, säger musikkårens chef Tomas Hjortenhammar.

Han menar att nu får politikerna i försvarsdepartementet en chans att bevisa att de verkligen menar något med det stöd de tidigare har uttalat för marinens musikkår.

Försvarsmakten menar att en nedläggning av musikkåren inte är en organisationsförändring och att det därför inte behövs ett politiskt beslut. Men Tomas Hjortenhammar håller inte med.

– Eftersom nedläggningen ingår i det stora besparingspaketet om 500 miljoner kronor som ska lämnas till försvarsdepartementet måste även Marinens musikkår hamna på politikernas bord, säger han.

Han förväntar sig handling från alla de riksdagsledamöter som i brev och muntligt har gett sitt stöd för att musikkåren ska överleva och vara kvar i Karlskrona.

– Nu har de sin chans att ställa upp för oss genom att visa beslutskraft, säger Tomas Hjortenhammar.

I ett pressmeddelande berättar försvarsmakten att de vill lägga ned Marinens Musikkår för att undvika ett ännu större ingrepp i insatsorganisationen.

Regeringen har signalerat att besparingarna inte ska få påverka försvarsförmågan.

– Kommer det nu in eventuella förslag som riskerar att gå stick i stäv med vår ambition att förstärka försvarets förmåga så avser vi inte att gå vidare med dem, säger försvarsminister Karin Enström (M) till Sveriges Radio.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.