1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nytt beslut tillåter patienter åka taxi

Patienter som inte får någon sjuktransport kan åka taxi istället.
Det beslutade Blekingetrafiken i går eftermiddag efter BLT:s larm om att sjuka drabbas av kaoset i färdtjänsten.
Karlskrona • Publicerad 5 januari 2002

Beslutet innebär att alla vårdinrättningar kan ringa efter en vanlig taxi till sina patienter om de inte kommer fram till färdtjänsten. Dialyspatienterna vid Blekingesjukhuset i Karlshamn och Karlskrona lyfts dessutom bort från färdtjänsten och ska bara åka med vanlig taxi tills problemen är över.

Ringer sin läkare

Även den som försöker beställa en sjuktransport hemifrån ska kunna åka taxi. Men då krävs att man ringer sin läkare eller vårdcentral så att de sköter bokningen.

Men beslutet satt långt inne.

Efter gårdagens artiklar om hur sjuka drabbades av kaoset inom färdtjänsten begärde BLT en förklaring av den ansvariga politikern Jens Åberg (s), ordförande i Blekingetrafiken. Han menade först att Blekingetrafiken redan gjort allt de kunde och att problemen inte var så allvarliga.

Inga panikbeslut

- Vi har satt in extra personal och arbetar så hårt vi kan. Jag tror inte att det är så många som drabbas, utan det handlar nog om enstaka fall, sade han.

Jens Åberg var då inte beredd att låta patienterna åka taxi. Han sade att han inte ville fatta ett beslut i panik.

Vad tror du att de som drabbas känner när de hör dig säga att du inte ser situationen som så allvarlig att du är beredd att agera?

- Jag vet inte vad jag ska svara. Jag måste be att få återkomma. Innan jag kommenterar det vill jag ha en bättre bild av läget, svarar Jens Åbergs.

Vanlig taxi

Och när han till slut har informerat sig om läget som berör cirka 250 personer om dagen har han ett glädjande beskedet - sjuktransporterna kan gå med vanlig taxi tills problemen är över.

Beslutet ska göra så att Blekingetrafiken får bort många av samtalen från färdtjänstens växel så att den slutar att vara överbelastad. Därmed ska det gå att komma fram på telefon, och arbetsresorna och den övriga färdtjänsten ska kunna fungera igen.

Nya samtal i dag

- Vi börjar så här nu. Under lördagen ska vi ha ett nytt samtal för att se hur det går. Om det inte har blivit bättre får vi vidta fler åtgärder. En möjlig lösning är att man ska kunna ringa direkt till taxi, säger Jens Åberg.

Henrika Åkerman
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.