1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ny idrottshall på Bredgatan bäst

Den bästa platsen för en ny idrottshall på Trossö är kvarteret Sjöbladh, mellan Bredgatan och Guldsmedsgränd.
Det konstateras i en färsk utredning som gjorts med anledning av branden i räddningstjänstens gymnastikhall.
Karlskrona • Publicerad 18 oktober 2001

Som BLT kunde berätta i går dröjer det minst ett år innan den idrottshall som i maj brann ner på Pottholmen kan ersättas. Risken är dock att det dröjer betydligt längre, eller att återuppbyggnaden inte alls blir av.

Möte imorgon

I morgon träffas berörda förvaltningar inom Karlskrona kommun för att diskutera behovet och brådskan med en ny idrottshall på Trossö. Som underlag till diskussionen finns en utredning som gjorts gemensamt av tekniska förvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen.

- Vi har tittat på vilka möjligheter och förutsättningar som finns på Trossö, berättar Martin Wallin, förvaltare på tekniska förvaltningen.

Fyra möjliga lösningar har lyfts fram: en återuppbyggnad av idrottshallen på Pottholmen eller ett nybygge i kvarteret Adlersten, Rosenfeldt eller Sjöbladh.

Och utredningens slutsats är att kvarteret Sjöbladh är det bästa alternativet.

Ingen planändring

- Det ligger centralt och det behövs ingen planändring. Dessutom äger kommunen marken, säger Martin Wallin.

Nackdelen med kvarteret Sjöbladh är att tomten inte är längre än 38,5 meter. Den idrottshall som man skissat på är 23 meter bred och 43 meter lång invändigt.

"Skall fullmått erhållas på hallen fordras intrång i byggnadsminnet i norra delen av kvarteret, vilket har stöd i gällande detaljplan, alternativt rivning av kulturhistorisk intressant byggnad, före detta skolmatsalen, utmed Guldsmedsgränd", skriver utredarna.

Kostnaden för ett nybygge beräknas till 13,5 miljoner kronor, men då är inte ett eventuellt tomtköp och ändring av detaljplanen inräknat. Att bygga upp gymnastiksalen på Pottholmen igen beräknas kosta fem miljoner kronor.

- Det är bara spelytan i den hallen som är förstörd. Omklädningsrummen är rökskadade men behöver bara saneras, konstaterar Martin Wallin.

Men en återuppbyggnad är troligen inte aktuell. Dels ligger hallen lite avsides och dels har kommunen stora planer för Pottholmen, och i de planerna ryms ingen gymnastiksal.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.