1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ny friskola söker tillstånd

Kunskapsskolan AB vill nästa år etablera sig i Karlskrona. Fullt utbyggd skall verksamheten rymma 320 högstadieelever.
NTI-gymnasiet som startar i höst räknar med 300 elever.
Karlskrona • Publicerad 19 april 2003

Kunskapsskolan i Sverige AB och NTI-gymnasiet har båda skickat in ansökningar till Skolverket om verksamhet läsåret 2004-2005. Karlskrona kommun skall nu yttra sig om ansökningarna. Kunskapsskolan ansöker om att få starta en friskola i Karlskrona för elever i årskurserna 6-9.

Målet är 320 elever

Målsättningen, om tillståndet ges, är att skolan skall ha 320 elever totalt, 80 i varje årskurs. Var i Karlskrona skolan skall etablera sig är oklart.

- Det är inte traditionella skollokaler som passar oss. Snarare gamla fabrikslokaler med högt till tak. Men det blir först till senhösten vi möjligen vet mer om platsen, säger Anders Hultin, vd i Kunskapsskolan.

Kunskapsskolan har funnits i tre år och har i dagsläget 22 enheter. Antalet elever uppgår till 5 300. Ägare är Peje Emilsson, Skandia, Stockholms Handelskammare och Investment AB Öresund.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Magnus Johansson (s) har inte läst ansökan och kan därför inte kommentera den eventuella etableringen. Men att en friskola som siktar på 320 elever påverkar är givet.

- De strukturella förändringar vi tvingas diskutera just nu kommer ju självklart i en helt annan dager om Skolverket säger ja. Men det förutsätter också att de lyckas rekrytera så många elever ur våra kommunala skolor, säger Magnus Johansson.

- Vi skall titta igenom ansökan noga. Innan dess vet jag inte hur vi kommer att ställas oss.

Starta nytt program

NTI-gymnasiet ansöker dock endast om utökning av den verksamhet som skall komma igång i höst.

- Ja, vi ansöker bara om att starta ytterligare ett program inför vårt andra år i Karlskrona, berättar Josef Elias, vd på NTI-skolan AB.

NTI-gymnasiet startar sin verksamhet i Karlskrona i höst. 60 elever kommer att inleda, men fullt utbyggd skall skolan ha 100 elever i varje årskurs, totalt 300 elever. Verksamheten inryms i Skeppsgossekasernen, före detta Marinmuseum.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.