1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nu jagar de gymnasiebehörighet

I år går cirka 60 elever i Karlskrona kommuns sommarskola.
Under två intensiva veckor får de möjlighet att läsa upp sina betyg.
För niondeklassarna är det sista chansen att komma in på gymnasiet i höst.
Karlskrona • Publicerad 2 juli 2013
Pluggar matte. Hanna Jonasson har precis slutat nian ? men har inte godkänt i matematik. Nu går hon i sommarskola för att kunna komma in på gymnasiet.
Pluggar matte. Hanna Jonasson har precis slutat nian ? men har inte godkänt i matematik. Nu går hon i sommarskola för att kunna komma in på gymnasiet.Foto: 
Historia. I ett av klassrummen på Vedebyskolan sitter Adam Nilsson och David Hasslebrink och läser om Vietnamkriget.
Historia. I ett av klassrummen på Vedebyskolan sitter Adam Nilsson och David Hasslebrink och läser om Vietnamkriget.Foto: Thomas Persson

Sommarskolan började den 19 juni och slutar den här veckan. I ett av klassrummen på Vedebyskolan sitter Adam Nilsson och David Hasslebrink och läser om Vietnamkriget.

– Det är ganska kul. Man får en extra chans om man slappat i skolan, säger Adam Nilsson, som hoppas komma in på teknikprogrammet i höst.

Adam Nilsson och David Hasslebrink har redan hunnit med att läsa upp betygen i religionskunskap. David Hasslebrink har dessutom höjt sitt svenskabetyg. Nu väntar bara en sista historieuppgift, sedan får även de sommarlov.

Till sommarskolan kommer elever från hela kommunen. Vissa saknar bara någon liten detalj för att bli godkända. Andra har flera ämnen att läsa in.

Undervisningen är frivillig och därför är eleverna motiverade, menar specialläraren Jan Kristensson. Det är också bra att eleverna får komma ifrån sina vanliga skolor, tycker han.

– Det kan ju vara så att man måste spela en roll bland sina kompisar, eller att man har stött sig med en lärare. Här blir man inriktad på det man ska göra.

Totalt har ett 60-tal elever anmält sig till sommarskolan. En del är redan klara och har fått nya betyg, andra kämpar på in i det sista. I ett klassrum sitter Moa Hansson och Hanna Jonasson och räknar matte.

– I skolan fick inte jag den hjälp som jag behövde. Den lärare jag hade förklarade på samma sätt hela tiden och jag förstod inte, säger Hanna Jonasson.

Hon tycker att sommarskolan skiljer sig från den vanliga skolan. Grupperna är mindre och det är fler lärare per elev. Hanna Jonasson har sökt till vård- och omsorgsprogrammet i höst, men för att kunna komma in måste hon vara godkänd i matematik. Nu väntar ett sista matteprov som ska avgöra hon får gymnasiebehörighet.

– Jag hoppas att jag klarar det, så jag kommer in, säger hon.

Drygt fyra av tio kommuner arrangerar i år någon form av sommarskola för elever som behöver hjälp med att nå kunskapsmålen. Det visar en enkätundersökning skolutvecklingsföretaget Infomentor har gjort. De flesta kommunerna erbjuder sommarskola för elever som ska sluta årskurs 8 och 9. De är mer ovanligt med sommarskolor för yngre elever. 150 av landets kommuner har besvarat enkätundersökningen.

Christian Lagebrant
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.