1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nu får de avslöja spelet bakom rekordordern

Några dagar före jul förstår Johan Liffler att teamet håller på att lyckas.ABB:s största affär någonsin är snart i lås.De är på väg in i ett avgörande skede på en mer än fem år lång resa för att ro hem en order värd 5,7 miljarder kronor.
Karlskrona • Publicerad 18 september 2014
Inte så enkel som den ser ut. Johan Liffler visar en bit av den kabel som gjort ABB till världsledande när det gäller kraftteknik.
Inte så enkel som den ser ut. Johan Liffler visar en bit av den kabel som gjort ABB till världsledande när det gäller kraftteknik.Foto: Marcus Palmgren
Miljarder på spel. I allra största hemlighet har det här gänget på ABB i Karlskrona jobbat hem den skotska rekordordern på 5,7 miljarder kronor till. Från vänster: Siv Segerbratt, Marie Esbjörnsson, Johan Hansson, Krister Nordlund, Johan Liffler, Alexander Kara och Claes Westerlind.
Miljarder på spel. I allra största hemlighet har det här gänget på ABB i Karlskrona jobbat hem den skotska rekordordern på 5,7 miljarder kronor till. Från vänster: Siv Segerbratt, Marie Esbjörnsson, Johan Hansson, Krister Nordlund, Johan Liffler, Alexander Kara och Claes Westerlind.Foto: Marcus Palmgren

Ute på Verkö tillverkar ABB högspänningskablar som säljs på en hårt konkurrensutsatt världsmarknad. Här jobbar i dag 800 personer och företaget gör just nu också en mycket synlig satsning när man bygger en ny gigantisk testhall som vid sidan av det befintliga tornet kommer att bli ett nytt riktmärke i Karlskrona. I planerna ingår ytterligare ett torn på hela 153,5 meter som egentligen var tänkt att påbörjas i år men tornbygget kommer i ett senare skede.

Hela verksamheten bygger förstås på att företaget får in nya ordrar. BLT har träffat delar av teamet som under allra största hemlighetsmakeri lyckats få hem den största ordern någonsin. Skottland gör sin största energisatsning sedan 1950–talet och när man nu ska bygga ett kraftförsörjningssystem som ska fixa ström till två miljoner skottar, är det här på Verkö som de totalt 32 mil långa kablarna ska tillverkas.

Miljarder stod på spel och säljansvariga Johan Liffler och hans medarbetare Marie Esbjörnsson, Johan Hansson, Krister Nordlund, Siv Segerbratt och Claes Westerlind har inte kunnat yppa ett ord om vad som varit på gång. Skulle det läcka ut information om att företaget har en mångmiljardorder på gång, påverkas såväl svensk som internationell ekonomi när det gäller till exempel valuta­kurser och börsvärden.

–  Vi kan och får inte berätta för det skulle påverka hela marknaden, säger Claes Westerlind, marknads– och försäljningschef.

Alltså gäller det att tänka sig för när man pratar jobb med grannen. Eller måste förklara för familjen varför semestern plötsligt blir inställd. Precis det hände i somras. Under det intensiva halvåret innan avtalet med skottarna skrevs den 1 augusti, jobbade teamet bokstavligt talat in i det sista. Med bara tio minuter till godo hann de få ihop hela underlaget som omfattar tusentals dokument.

–  Jag vet att vi satt i telefonkonferens klockan halv två den natten, säger ABB–chefen Alexander Kara som är mer än nöjd med teamets arbetsinsats.

Motparten har ställt stenhårda krav på dem att kunna redovisa projektet in i minsta detalj. Som till exempel hur man tänker parkera bilarna i anslutning till byggområdet i Skottland.

–  Du måste backa in på parkeringsplatserna. Det är för att man snabbt ska kunna ta sig därifrån. De har höga krav när det gäller säkerhet, hälsa och miljö, berättar Marie Esbjörnsson som har spetskompetens inom de områdena.

Johan Liffler har haft klippkort på flyget till Skottland och gjort så många resor dit att Alexander Kara ett tag övervägde att skaffa en bostad till honom där. När kontraktet skrivits under och det var dags att fira tillsammans med motparten, var det inte den skotska nationalrätten haggis (fårinälvor kokta i fårmage) som dukades fram:

–  Nej, det blev faktiskt pizza, säger Johan Liffler och ser ganska lättad ut.

Och säljteamet utesluter inte nya rekordaffärer. Det händer mycket och snabbt när det gäller marknaden för stora energi– och kraft­överföringssystem.

Kommer ni att kunna överträffa den här orderns storlek i närtid?

–  Låt oss säga att det här väl visar att det finns goda chanser till det, säger Alexander Kara.

Källa: ABB

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.