1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nollbud från IT-arbetsgivarna

IT- och telecombranschens arbetsgivares bud i löneförhandlingarna är noll kronor. Budet gränsar till att vara oförskämt, rasar Sif:s regionchef Lars Hasselgren:
- Det är att spotta sina medarbetare i ansiktet.
Karlskrona • Publicerad 4 oktober 2002

Årets löneförhandlingar för landets anställda i IT- och telecombranschen är igång. Arbetsgivarorganisationen Almega lade på onsdagen sitt ingångsbud - noll kronor.

Reaktionen från facken Sif, Civilingenjörsförbundet, Jusek, Seko och Civilekonomerna kom direkt. Budet förkastades och hos Sif i Blekinge, som företräder upp mot 3 500 medlemmar i länet, anser Lars Hasselgren att budet är oseriöst.

Hänga med inflationen

- Även om branschen inte går för fullt så är de anställda vanliga människor med räntor, amorteringar och mjölkinköp. Att lägga ett nollbud är på gränsen till att vara oförskämt, rasar Lars Hasselgren.

- Det är självklart att alla måste få ha ett reallöneskydd. Lönerna måste hänga med inflationen. Ett nollbud är att spotta sina medarbetare i ansiktet!

Snittlön på 23 000

Lars Hasselgren anser att de fackliga organisationerna tagit ansvar för den sviktande branschen tidigare genom låga lönekrav. Samtidigt förutsätter han att de fortsatta förhandlingarna inte ska se ut på samma sätt. Sif:s medlemmar i branschen har en snittlön på 23 000 kronor och Seko-medlemmar har en snittlön på 19 000 kronor.

Noll kronor i ökning

Budet från arbetsgivarna är noll kronor i löneökning fram till årsskiftet 2004. I stället vill Almega diskutera samarbetsavtal liknande dem som finns inom industrin, för att gemensamt lösa den kris IT-telekombranschen är inne i.

Branschen har cirka 70 000 anställda i Sverige. Nästa förhandlingsomgång startar om knappt två veckor.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.