1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nödrop från akutpersonal

De har förgäves försökt få chefer och politiker att förstå. Men trots nödropen från sjuksköterskorna på akuten i Karlskrona, står de inför samma bemanningsproblematik i år som tidigare somrar.
Karlskrona • Publicerad 20 maj 2014
Tuff arbetssituation. Personal på akuten befarar att sommaren blir tuffare än någonsin och tycker att ledningen struntat i att ta deras varningssignaler på allvar.
Tuff arbetssituation. Personal på akuten befarar att sommaren blir tuffare än någonsin och tycker att ledningen struntat i att ta deras varningssignaler på allvar.Foto: Bengt Pettersson

Det är en dyster bild av personalläget på akuten som beskrivs när BLT pratar med anställda. De beskriver hur allt fler kolleger varit och riskerar att bli långtidssjukskrivna, hur de tvingas jobba dubbelpass och hur det trots detta saknas tjänstgörande sköterskor i stort sett varje vecka.

–  Vi klarar inte detta längre. Vi har flaggat sedan i oktober men det är ingen som agerar, säger en av sjuksköterskorna.

Det enda de får höra är att budgeten inte medger mer bemanning och att det inte finns sjuksköterskor att få tag i.

–  Men det är inte sant. Det handlar ju om att hålla sig framme och erbjuda de nyutexaminerade jobb och kanske också en vettig lön.

Jobb varannan helg, skiftarbete med dagar kvällar och nätter och så en hel del övertid på det. Det märks redan i personalgruppen att slitet skördar offer och enligt BLT:s källor är nu flera sköterskor i farozonen för att bli långtidssjukskrivna och korttidssjukskrivningarna har ökat.

–  Det är många som aktivt söker andra jobb också. Vi älskar det här jobbet men inte till varje pris som helst. Med det schemat vi har får vi ingen återhämtning och till slut orkar man inte längre.

Akuten håller samma verksamhet sommartid som övriga året, fast med ibland lägre bemanning och sämre kompetens. Bland annat går undersköterskor in och täcker för sjuksköterskor. Det betyder att mer ansvar läggs på de tjänstgörande sjuksköterskorna.

Vad händer om någon av er blir sjuk eller måste vara hemma för vård av barn i sommar?

–  Ja, du, det undrar vi också. Vi har ställt den frågan och sagt att det måste finnas en handlingsplan men svaret är att akutkoordinatorn ska lösa det.

Ett annat orosmoment gäller transporterna mellan sjukhusen. En av ­dagambulanserna står stilla i sommar och i sjukhusledningens riskbedömning står att det är den kvar­varande dagbilen som måste rulla också sena eftermiddagar och kvällar.

–  Fast vi förstår inte vilken personal det är som ska bemanna då. Ska det vara dagpersonalen som redan gjort ett pass och sedan måste fortsätta? undrar akutpersonalen.

En sjuksköterska beskriver hur det redan känns när man jobbar dubbelpass och hur kolleger undviker att svara i telefon på sin fritid av rädsla för att bli inringda. Många känner sig tvungna att ställa upp och när de inte går med på dubbelpass, får de höra att arbetsgivaren kan beordra in dem.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.