1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Landstingets Kommunalmedlemmar fick under två år 9 procent i löneförhöjning. Det ger utslaget på medlem 170 kronor mer i månaden, utöver det centrala avtalet.
- Jag är mycket nöjd, säger Kommunals ordförande, Christer Wihlborg, när förhandlingarna avslutats på onsdagen..
Karlskrona • Publicerad 4 oktober 2001

Avtalet omfattar alla Kommunals 1 400 medlemmar i landstinget Blekinge, undersköterskor, kökspersonal, vaktmästeri och primärvård.

Samma löner

Det centrala avtalet gav 7,8 procent. Landstinget Blekinge sköt till en del och gick med på 9 procent, delat på två år.

- Vi vill ha samma lön för våra anställda inom den offentliga sektorn, som anställda i den privata, säger Christer Wihlborg. Det här var en bit på vägen. Vi har ju sackat efter under hela 90-talet.

Satsar på utbildning

Han fick också igenom det andra stora kravet, en satsning för de med gymnasieutbildning.

- Vi vill satsa på dem som utbildar sig säger också personaldirektör Östen Sjösten, som förhandlat för arbetsgivarna. Vi vill betala sådana löner, att vi blir attraktiva på arbetsmarknaden.

Samma krav ställde också av Kommunal.

- Vi har satsat på vidareutbildning, säger Östen Sjösten. 700 undersköterskor har nu vidareutbildat sig under 22 veckor.

Medellönen per Kommunalmedlem i landstinget ligger i dag på 15 150 kronor i månaden. All är garanterade en löneförhöjning på 600 kronor i månaden, utslaget på de båda åren avtalet löper på. Resten av potten fördelas vid förhandlingar ute på de olika enheterna.

Låg lön för outbildade

Jämfört med övriga landet har psykiatrins skötare mycket högre lön och undersköterskornas ligger något över. Däremot har de som helt saknar utbildning lägre lön än på andra håll i landet.

Tidigare har landstinget förhandlat med läkarfacket. Läkarna fick ett ettårsavtal, som gav 3,3 procent. Dessutom fick alla primärvårdsläkare 1 000 kronor mer per i månaden.

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.