1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nej till splittring

Klass 6 A på Jändelskolan ska splittras.
Nu vädjar eleverna till rektorn:
- Vi vill ha kvar vår gamla klass.
Karlskrona • Publicerad 5 april 2003

Om ett halvår börjar höstterminen. Då är klass 6 A från Jändelskolan ett minne blott. Alla sjätteklassare från Jämjö kommer att hamna i nya klasser tillsammans med elever från Ramdala, Torhamn och Fågelmara.

- Vi vill inte splittras, men vår rektor lyssnar inte på oss, säger Jennifer Nilsson från klass 6 A förtvivlat.

Har lugnat ner sig

Klassen bildades för snart tre år sedan och många upplevde den som stökig. Men barnen har lugnat ner sig, sammanhållningen har stärkts och nu vill de inte skiljas från varandra.

- Varför ska vi delas nu när vi har det så bra? undrar Jennifer Nilsson.

Efter en kort pratstund med BLT traskar så Jennifer Nilsson, Martin Johansson, Jenny Dohlin och Patrik Hauffman morskt iväg mot rektorsbyggnaden för att få svar.

Rektor Karl-Erik Olsson svarar tålmodigt på deras frågor och förklarar lugnt för dem varför skolan vill dela på klasserna inför höstterminen då eleverna börjar på högstadiet.

- Vi vill ha en så bra skola som möjligt, och då tror vi att det här är det bästa sättet. Motsättningarna minskar mellan eleverna från de andra skolorna om ni blandas med varandra. Dessutom blir det inte så mycket arbete inom klassen när ni börjar på högstadiet eftersom att ni kommer att arbeta i olika grupper beroende på vad ni har för lektion.

Men eleverna vill bestämma själva om de ska splittras eller inte.

- FN:s barnkonvention artikel tolv, bryter inte du mot den? undrar Jenny Dohlin.

Göra sin åsikt hörd

Artikel tolv i FN:s barnkonvention går ut på att låta barn göra sin åsikt hörd. Och den tycker inte rektor Karl-Erik Olsson att han bryter mot. I stället börjar han bläddra i en tjock pärm innehållande grundskoleförordningen:

- Här står i kapitel fyra, paragraf fyra, att eleverna ska fördelas på klasser enligt beslut av rektorn.

- Inget kan ändra på vår åsikt. Vi vill inte splittras, envisas Jennifer Nilsson.

- Men det finns elever som vill komma i nya klasser, säger rektorn.

- Men dela på dem då, tipsar barnen.

- Ni kommer ju att få välja tre kompisar ur klassen som ni vill gå med, och vår målsättning är att kunna tillgodose åtminstone ert förstaval. Ni behöver inte vara rädda för att ni inte ska hitta nya vänner. Ni är jätteduktiga på att lära känna nya kamrater, lugnar Karl-Erik Olsson.

Eleverna reser sig något moloket. De ska cykla hem. Om några månader är klass 6 A historia. Men innan de går bestämmer de med rektorn att de ska träffas igen om ett år för att se hur allt har gått.

arvid.jurjaks@blt.se

0455-770 00

Arvid Jurjaks
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.