1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Solvindans särskola får nobben.
Därmed fortsätter taxiresorna mellan fritids och skola för särskolebarnen.
- Våra barn blir som möbler som flyttas runt, säger Julia Langwagen på Solvindans särskola.
Karlskrona • Publicerad 1 april 2003

Solvindan är ett föräldrakooperativ som vill starta förskoleklass, grundsärskola och fritids med Montessori- och friluftsinriktning för särskoleelever. I går beslutade en oenig barn- och ungdomsnämnd att säga nej till starten av friskolan som Skolverket slutligen ska ta ställning till.

Färd fram och tillbaka

Karlskronas särskoleelever går antingen i skola på Rosenfeldtskolan eller i Lyckeby. Sexårsverksamhet och fritids saknas och därför åker flera elever taxi mellan fritids på morgonen, till skolan under dagen och tillbaka med taxi till fritids på eftermiddagen.

- För våra barn är det speciellt viktigt att få slippa träffa 15 vuxna varje dag. Alla andra barn har rätt till en sammanhängande vardag och det måste våra barn också ha, säger Julia Langwagen, en av initiativtagarna till föräldrakooperativet.

Den socialdemokratiska majoriteten drev i går igenom ett nej till Solvindans föräldrakooperativ eftersom antagningsreglerna till Solvindan ansågs stänga ute vissa elever. Enligt Solvindans friskola är alla särskoleelever välkomna, även om en bedömning av barnets handikapp måste göras. Solvindan ser till exempel att det kan blir svårt för barn i rullstol, gravt autistiska barn eller barn med svåra perceptions- och stimulistörningar att tillgodose sig skolans undervisning.

Strider mot skollagen

Tjänstemännen i Karlskrona kommun har dock tolkat skolans ansökan så att den bara vänder sig till en viss grupp av elever, något som strider mot skollagen, och att ansökan av den anledning ska avslås.

- Om det strider mot skollagen hade det kommit fram för länge sedan efter alla våra kontakter med Skolverket, säger Julia Langwagen.

Hon och de andra föräldrarna med handikappade barn har dock inte gett upp hoppet.

- Ett nej behöver inte betyda ett nej i långa loppet, säger Frode Liljefors, en av initiativtagarna bakom Solvindans särskola.

Den borgerliga gruppen reserverade sig i går mot majoritetens beslut i barn- och ungdomsnämnden.

andrea.jilder@blt.se

0455-772 39

Andrea Jilder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.