1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Namnstrid om park

Kärt barn har många namn - Gamla Stadskyrkogården har ännu fler. Det råder delade meningar om när, var och hur förslagen uppkommit. Men teorierna är många.
Karlskrona • Publicerad 9 oktober 2001

Den gamla stadskyrkogården har förfallit och glömts bort i ett flertal år, menar parkchef Tommy Sandin.

- Det var länge sedan den övergavs som kyrkogård. Efteråt har den bara klassats som fornminne.

På torsdag invigs den nu uppfräschade begravningsplatsen. Men ceremonin har på inget sätt formen av ett dop, försäkrar parkchefen. Istället vill man från förvaltningens sida bara uppvisa alla förbättringar som gjorts.

Ivar Wensters förslag

Arbetet har gått under namnet Kapellparken. Men var namnet kommer ifrån vet inte parkchefen.

- Jag har bara sett att det dokumenterats i våra papper ända sedan 80-talet. Men vi bestämmer inte vad det ska heta.

I stället är det kommunens kulturnämnd som beslutar om ändringar av namn på gator och platser. Men kulturchef Ivar Wenster menar att den gamla stadskyrkogården inte kan klassas som varken eller. Han framhåller att området borde få heta rätt och slätt - Stadskyrkogården.

- Men man får inte glömma att det är en park, säger han. Kyrkogården är bara vilande nuförtiden.

Ändrat för skolans skull

Det finns många berättelser om platsen. Wenster tror att namnet Kapellparken kom till för att den ligger så nära Karlskronas tre gymnasier. Eftersom det inte kan anses som direkt trevligt att ha en skola så nära en gammal gravplats låg namnet nära till hands.

- Där ligger ju trots allt ett kapell. Men vi måste naturligtvis också visa respekt för de som ligger jordfästa där.

Judaparken är ologiskt

Ett annat känt tilltalsnamn bland karlskroniter har alltid varit - Judaparken. Vilket skär sig rejält mot all logik. Det judiska folket begravs inte i kyrkor eller på kyrkogårdar. Men Iwar Wenster tror att smeknamnet kommer från tiden då den Rubenska tobaksfabriken låg i kvarteret. Rörelsen ägdes av en judisk familj, och det fanns också någon form av gudstjänstlokal i närheten.

- Det är verkligen ett mindre tilltalande namn, säger han.

Det finns i nuläget inget beslut om namnet för den gamla Stadskyrkogården. Men kulturchefen tycker det är positivt att folk engagerar sig i frågan.

- Vi får väl vänta och se tills vi får ett stadsfäst namn, menar han.

Micaela Landelius
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.