1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

M-motion: ”Närodlat före ekologiskt”

Fokusera på svensk mat.
Det är budskapet i Moderaternas nya motion gällande kommunens inköp av livsmedel.
Ramdala • Publicerad 12 september 2019
Morgan Kullberg (M), lantbrukarna Ulf och Annelie Ivarsson samt Camilla Brunberg (M) vill alla se mer närodlad mat i de kommunala verksamheterna.
Morgan Kullberg (M), lantbrukarna Ulf och Annelie Ivarsson samt Camilla Brunberg (M) vill alla se mer närodlad mat i de kommunala verksamheterna.Foto: Melina Ekh

Karlskrona kommun är en av de största aktörerna i kommunen när det gäller livsmedelsinköp. Nu vill Moderaterna att det görs en översyn över vilken mat som serveras i de kommunala verksamheterna.

– Det absolut viktigaste är att vi ställer krav att det som upphandlas är producerat enligt svensk lag vad gäller djurskydd och miljökrav, säger Morgan Kullberg (M).

Vidare vill partiet att kommunen prioriterar svenskt och närproducerat framför importerat och ekologiskt.

– För om vi ska köpa si och så många procent ekologiskt, och inte hittar det i Sverige så finns det ingen fördel för oss att det köps in brasilianskt ekologiskt kött. Det hjälper ju inte våra lantbrukare här om vi köper in från utlandet, säger Morgan Kullberg.

På så vis gynnar man det lokala näringslivet menar Moderaterna.

Ska man inte prioritera ekologiska livsmedel?

– Det är absolut bättre att köpa svenskt än att importera, även om det svenska är konventionellt producerat. Vi vet att svensk mat, hur den är producerad är väldigt klimatsmart och miljövänlig, säger Morgan Kullberg.

Ulf Ivarsson och Annelie Ivarsson driver traditionellt lantbruk på Hejetorps gård i Ramdala. De tycker att det finns en dubbelmoral i dag:

– Man ställer sådana höga krav på oss i Sverige medan det offentliga importerar livsmedel. Och man vet ju inte vad man importerar egentligen. Hur det är uppfött, och vilka regler som gäller, säger Ulf Ivarsson.

Inspirationen till motionen kommer från Göteborg, där man nyligen har justerat målet gällande ekologisk mat och i stället prioriterat det närproducerade.

Melina EkhSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.