Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Moderniserad HMS Gotland sjösatt

HMS Gotland är landets mest moderna ubåt just nu.
Den har bland annat uppgraderats med samma teknik som ska användas i framtidens svenska ubåtar.
Därför firades sjösättningen ordentligt på Saab Kockums på onsdagsförmiddagen.
BLEKINGE • Publicerad 20 juni 2018
HMS Gotland 2.0 blir landets just nu mest moderna ubåt.
HMS Gotland 2.0 blir landets just nu mest moderna ubåt.Foto: Marcus Palmgren

– Det är en stor dag för det svenska folket, säger marinchef Jens Nykvist medan ubåten sakta sänks ner i vattnet.

De flesta känner dock inte till att Sverige i nuläget bara har fyra ubåtar i tjänst. Ytterligare två, den nya modellen A26, ska byggas på Karlskronavarvet.

Annons

När det gäller HMS Gotland så har den 23 år på nacken. Den första av tre ubåtar i denna klass har nu varit inne för så kallad halvtidsmodifiering, HTM, och bland annat blivit tio meter länge och fått en ny Sterlingmotor och mer modern teknik.

Kostnaden? Något mer än fakturan på din senaste Volvoservice - ungefär en miljard kronor.

Men så ska också HMS Gotland 2.0 bli en referensubåt för A26:an, som ska sjösättas i Karlskrona 2022.

– Det här skickar enorma signaler runt om i världen, att vi har återställt och att vi är på väg att utveckla vår undervattensförmåga, säger Saabs vd Håkan Buskhe.

bild 1/27

Under högtidligheterna på varvet passade också Saab Kockums vd, Gunnar Wieslander, på att hylla medarbetarna. De som bara för fyra år sedan, år 2014, var 600 till antalet, men numera är 1 600, inklusive alla konsulter.

– För två och ett halvt år sedan tog vi en gemensam ansats för att kunna stå här och fira en dag, 23 år efter det att Gotland gick ner i vattnet för första gången. Vi känner igen henne, men hon har blivit lite längre och är i mångt och mycket ett nytt fartyg. Men det här handlar inte om prylar, utan om alla oss som jobbar här. Vi har tillsammans gjort det här möjligt.

Gunnar Wieslander, vd för Saab Kockums.
Gunnar Wieslander, vd för Saab Kockums.Foto: Marcus Palmgren

Wieslander betonade också att en mycket spännande tid väntar för Saab Kockums i Karlskrona. Stora investeringar är på gång - bland annat en ny ytbehandlingshall och en rörverkstad.

– Vi är stolta över att jobba med revolutionär design och ska fortsätta jobba med innovativa lösningar. Vi har nu en Gotland 2.0 och snart också nästa generations ubåt A26.

Annons

Plats- och produktionschefen Anders Claesson menade att onsdagens sjösättning var en milstolpe för Saab Kockums.

– Det har varit två och ett halvt år med hårt och intensivt arbete och vi har haft stora utmaningar, både tekniskt som organisatoriskt. Därför ska vi fira lite extra denna dag, då vi tar ytterligare ett steg framåt mot att bli ett företag i absoluta världsklass.

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons