Modern dopfunt blir kärnan i nya kyrkan

Karlskrona Artikeln publicerades
Pamela Garpefors, Kyrkoherde i svenska kyrkan i Karlskrona och Per Gustafsson, kanslichef på stadsförsamlingen i Karlskrona visar en miniatyr av det nya altaret i carraramarmor som nästa år ska komma på plats i Fredrikskyrkan.
Foto:Andreas Blomlöf
Pamela Garpefors, Kyrkoherde i svenska kyrkan i Karlskrona och Per Gustafsson, kanslichef på stadsförsamlingen i Karlskrona visar en miniatyr av det nya altaret i carraramarmor som nästa år ska komma på plats i Fredrikskyrkan.

Två meter lång och upphöjningsbar ska den stå mitt i Fredrikskyrkan.

Den nya dopfunten ska tillsammans med altaret få störst fokus i kyrkorummet.

För fem år sedan började planerna kring en totalrenovering av Fredrikskyrkan på Stortorget. I mars nästa år väntar en stor invigning av vad som kommer att bli en av de mer moderna kyrkorna i Sverige.

– Vi ligger i framkant och har den gula ledartröjan på oss. Många följer vårt projekt, säger Per Gustafsson, kanslichef på stadsförsamlingen i Karlskrona.

Förutom nytänket att flytta in arbetsrummen från utomstående byggnader in i kyrkan, och ett 13 kvadratmeter stort digitalt styrt förråd som kommer upp ur golvet så kommer även den nya dopfunten att kännas high tech.

  – Den kommer vara två gånger en meter stor och stå mitt i kyrkan. Innerskålen går att hissa upp med hjälp av hydraulik och då rinner vattnet vackert ner över kanten. Både för att åskådarna ska se bra och för att få en lagom höjd för prästen.

  Även altaret kommer att bli nytt och stå placerat så att det tillsammans med dopfunten bildar ett kors. Skaparen är skulptören Pål Svensson från Göteborg.

  – Stenblocket är just nu i Norge och sågas till. I september åker jag till Italien för att hitta den perfekta marmorn till altaret, säger Pål Svensson.

  I januari förväntas pjäserna vara klara. Då kommer även den tidigare dopfunten tillbaka som har restaurerats. Den kommer fortfarande finnas tillgänglig för den som vill. Kyrkoherden Pamela Garpefors tycker att det känns helt rätt att satsa extra mycket krut på altaret och dopfunten.

  – Vi går tillbaka till gamla tider då man synliggjorde dopet mer. Det känns bra att kunna lägga fokus på de två heliga ställena, där livet föds och där det får sin näring, säger Pamela Garpefors.

  Hela renoveringen kommer att kosta 100 miljoner kronor.

  fakta

  Pål Svensson

  Skulptören Pål Svensson som kommer att skapa nya dopfunten och altaret står för fyra av Karlskronas större konstverk.

  – Efter att Bleke blev varmt mottagen på Fisktorget har många hört av sig så det föll sig naturligt att göra fler skulpturer i Karlskrona, säger Pål Svensson.

  Här är hans fyra konstverk i staden.

  1) "Bleke" var Påls första konstverk i Karlskrona. Under 2010 gjorde han denna stora sittmöbel som föreställer Karlskrona både under sommar och vinter.

  2) Båten utanför Amiralitetskyrkan gjorde Pål 2013. Han ville att den skulle gunga, men det innebar en för stor skaderisk.

  3) "Ring i sten" är gjord av Hallandsgnejs under 2010 och står utanför café Wayne's Coffee.

  4) Den stora skulpturen "Blå port" vid Blå port gjorde han 2011 och den är en blandning av matt och blank granit och labrador.

  Visa mer...