Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Misstänkt corona-fall utreds i Blekinge

Sverige kan ha fått sitt andra corona-fall.
En patient med luftvägssymptom som nyss hemkommit från Kina utreds på Blekingesjukhuset.
Men smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö säger att misstanken ännu är låg.
Karlskrona • Publicerad 4 februari 2020
Foto: Ali Lorestani/TT

I fredags fick Sverige sitt första bekräftade fall av corona-viruset efter att en kvinna i 20-årsåldern insjuknat i Jönköping. Där vårdas hon sedan dess på Länssjukhuset Ryhov.

Hon hade då varit i Wuhanområdet i Kina och landade i Sverige den 24 januari.

Annons

– Vi utgår från att hon kommer att bli helt frisk och fullt återställd, sa Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län till Jönköpingsposten i måndags.

Men nu kan Sverige ha fått ett fall till. Vid lunchtid under tisdagen fick BLT tag i smittskyddsläkaren vid Region Blekinge, Bengt Wittesjö, som uppdaterade om läget i länet.

– Vi har ett misstänkt fall som provtas där vi får svar i morgon vid lunchtid. Misstanken är väldigt väldigt låg så vi har inte haft någon anledning att gå ut med detta. Och vi går inte ut med mer information om detta i nuläget, säger Bengt Wittesjö till BLT.

Har personen varit i Kina?

– Det är en person som har varit i Kina och som kommit in på grund av luftvägssymptom. Då ska vi ju ta prov också och det har vi gjort. Men det är inte samma sak som att vi tror att det här är coronaviruset.

När uppsökte personen sjukvård?

– Jag säger inte mer än att vi har ett fall där vi tagit prover.

Hur vårdas personen?

– Jag säger inte mer än att vi har ett misstänkt fall.

Ska Blekingarna känna sig oroliga?

Annons

– Nej.

Under tisdagen kom också nya siffror kring corona-viruset från Johns Hopkins University som meddelar att 427 dödsfall har bekräftats, där alla utom ett är i Kina.

Antalet smittade ökar också där nu över 20 600 personer, de allra flesta i Kina, har bekräftats. Bland annat har en kvinna i Belgien bekräftats smittad.

Kvinnan befann sig på samma plan som de tolv svenskar som evakuerats från Wuhan i Kina och som landade i Marseille i Frankrike i söndags, rapporterar SVT.

I lördags fattade regeringen i Sverige beslutet att klassa coronaviruset som samhällsfarligt, vilket bland annat innebär att det blir möjligt att tvinga människor till karantän och att större områden kan spärras av. Beslutet fattades på ett snabbinkallat extra regeringssammanträde på begäran av Folkhälsomyndigheten.

Samuel AbrahamssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons