1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Medger att de kartlagt inför rånet

De fyra som åklagaren misstänker för rånet i Bräkne-Hoby knyts till en och samma stuga i Kyrkhult. Men de två som förhördes i går kan inte förklara hur den tredjes DNA kunde finnas där.
Karlskrona • Publicerad 8 oktober 2003

Det var 27-åringen och 29-åringen som förhördes av både åklagare och försvarsadvokater när rättegången fortsatte i går. Som BLT berättade i går nekar de till att ha deltagit i själva rånet.

29-åringen menar att han bara varit med för att kartlägga inför rånet. Han har varit i Blekinge några gånger och var också här samma dag som överfallet skedde. Men han menar att han åkte hem till Stockholm tidigare den dagen.

Visserligen aktiv

27-åringen hävdar en liknande historia. Han var visserligen aktiv under rånkvällen. Men han påstår att han bara följt efter värdetransporten för att varsko de som skulle råna bilen.

De medger dock att de varit i stugan i Kyrkhult tillsammans med rånaren som sköts till döds. Dock skulle fler ha dykt upp, men de vill inte säga hur många eller överhuvudtaget ge några detaljer kring det, mer än att det var de som skulle genomföra själva rånet som kom.

37-åringen som är misstänkt för delaktighet har enligt åklagaren också varit där. Det hävdar båda de övriga att han inte har varit. Hur 37-åringens DNA hamnat i stugan kan de dock inte förklara.

Inte heller kan de förklara varför de träffades i Eskilstuna dagen efter rånet. Eller varför de där köpte nya kläder och tvättade sig i ett badhus.

Tillbaka till Stockholm

29-åringen påstår att han kvällen för rånet kom tillbaka till Stockholm och lånade en kompis övernattningslägenhet i stället för att åka hem. Han ville inte heller berätta var lägenheten ligger eller vems den är.

Det var något som åklagaren inte förstod, eftersom om uppgiften stämde skulle det bara innebära att 29-åringens historia skulle få trovärdighet. Men det hjälpte inte.

Inte tillgång till vapen

27-åringen fick också frågan om han hade haft egen tillgång till vapen någon gång. Det nekade mannen till. Då undrade åklagaren varför han hade ammunition i sin bostad. Det ville 27-åringen inte kommentera.

I dag fortsätter rättegången. 37-åringen som hävdar att han inte varit i Blekinge vid tiden för rånet ska förhöras. Bland annat ska han förklara hur hans DNA kunde finnas i stugan när han aldrig varit där.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.